Siirry pääsisältöön

Puhdas koti on puoli joulua?
Muistan elävästi lapsuudesta sen tunteen, kun jouluaattoaamu valkeni. Äiti oli tapansa mukaan, yrittäjä kun on, töissä, isä hakemassa joulukuusta ja isoveli nukkui vielä. Äiti oli edellisillan ja -yön aikana siivonnut kodin joulukuntoon; asetellut joululiinan pöydälle, etsinyt jouluisia kynttilöitä ja leiponut piparit joulun tuoksua tuomaan. Joulutortut oli aseteltu lasikannen alle odottamaan syöjiään ja edeltävien viikkojen aikana postilaatikkoon tippuneet joulukortit riippuivat isossa joulusukassa. Tunnelma kotona oli rauhallinen ja seesteinen. 

Nautin suunnattomasti tuosta omasta pienestä hiljaisesta hetkestä, kun koti oli joulusiivouksen jälkeen siisti ja talo oli hiljainen, ilmassa oli jouluntaikaa. Olin lapsena jo hyvin herkkä ja aistin ja elin ympäristöäni hyvin vahvasti. Tuo hetki oli minulle tärkeä. Ja on edelleen, ilman jouluakin. Siivouksen jälkeinen tunnelma kotona on ehdottomasti yksi  niistä arkisista hetkistä, jolloin olen onnellisimmillani. Pölyt on pyyhitty, koiran karvat lattialta imuroitu, tavarat on omilla paikoillaan ja sohvatyynyt rennosti sohvalla. Jos vielä saan kokea ja tuntea tuon hetken yksin hiljaisuudessa, tunnen suurta onnen tunnetta.
Jos olisin perinyt äitini mallin siivouksen suhteen, tekisin kaksi kertaa vuodessa supersiivouksen, jonka toinen kerta sijoittuisi joulun alle ja toinen jonnekin kohtaa kesää. Suursiivous, kaksi kertaa vuodessa, niinkuin monella muullakin on tapana. Itse olen laiska suursiivooja, mutta en tosin näe tarvettakaan sille, sillä teen pikku siivouksia koko ajan vähän. Mutta on minullakin heikot kohtani, ikkunat ja matot nimittäin. Ensimmäiset on nähneet puhdistusaineen viimeksi toissa kesänä ja mattojen suhteen olen ollut vähän sitä sorttia, että ovat menneet vaihtoon, ennen kuin ne olisi pakko pestä. Nyt kun nykyiset matot on vakiintuneet lattioillamme ja ikkunat täynnä pieniä käden jälkiä, olisi asialle korkea aika jotain tehdä. Joulun kunniaksi.
Ikkunoiden suhteen päädyin hyvin kevyeen ratkaisuun, mikä käytännössä tarkoittaa lasien pesua ainoastaan sisäpuolelta. Saa riittää, sillä en halua ottaa asiasta stressiä. Mattoja tarkastellessa pesua kaipasi todella akuutisti iso mustavalkoinen räsymatto, joka majaili pitkän aikaa eteisen lattialla. Siinä koiran lempipaikalla ja enemmän ja vähemmän ulkokenkien alla, matto oli päässyt likaantumaan aikalailla. Olinpa sen kerran jo kääntänyt toisinpäinkin, sillä olenhan laiska maton pesijä. Laiskuuttani ei auttanut edes miehen kesällä ostama painepesuri, millä olisi ollut varsin näppärä kesän aikana matto pesaista. Matonpesu on mörkö minulle, ihan niinkuin puhtaiden vaatteiden viikkaus, jotka mielelläni ulkoistan. Vaatteiden viikkauksen tekee mies aina jossain kohtaa ja maton pesun ulkoistin nyt pesulalle.
En kuitenkaan vienyt mattoa normipesulaan, vaan valitsin *24 Pesulan automaattipesulan, minkä palveluista täällä Jyväskylän seudulla on saatu nauttia tämän vuoden huhtikuusta saakka. Maton lisäksi pakkasin mukaan myös petarinpäällisen, joka ei kotikoneeseen kokonsa vuoksi mahtunut. Pesulassa latasin maton ja päällisen niihin tarkoitettuihin koneisiin ja odottelin puolisen tuntia. Pesuaineitakaan ei tarvinnut mukana kuljetella, joten homma oli tehty varsin helpoksi. Pesun loputtua jätin maton kuivauskaappiin lukkojen taakse vuorokaudeksi kuivumaan, näin vältyin toistamatta muutaman talven takaista virhettä, jolloin pesin kylppärissä pari käytävänmattoa, jotka sitten kuivuikin vaivaiset pari viikkoa!

Pesula mahdollisti stressittömän ja nopean matonpesun omalla aikataululla ja nyt ollaan enää ikkunanpesua vaille puhtaassa joulutunnelmassa. Siihen kylkeen vielä normaali viikkosiivous, joulukuusi ja pari joulukukkaa tunnelmaa luomaan, niin luulenpa että meidän seesteinen joulutunnelma alkaa olla valmis. Vahvasti olenkin sitä mieltä, että puhdas koti luo pohjan hyvälle joulutunnelmalle. 

*Maton ja petauspatjan pesut saatu.


Jouluisin siivousterveisin,

Eevi


Seuraa blogia:

Edellinen postaus: Ehkä olenkin jouluihminen?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …