Siirry pääsisältöön

Puhdas koti on puoli joulua?
Muistan elävästi lapsuudesta sen tunteen, kun jouluaattoaamu valkeni. Äiti oli tapansa mukaan, yrittäjä kun on, töissä, isä hakemassa joulukuusta ja isoveli nukkui vielä. Äiti oli edellisillan ja -yön aikana siivonnut kodin joulukuntoon; asetellut joululiinan pöydälle, etsinyt jouluisia kynttilöitä ja leiponut piparit joulun tuoksua tuomaan. Joulutortut oli aseteltu lasikannen alle odottamaan syöjiään ja edeltävien viikkojen aikana postilaatikkoon tippuneet joulukortit riippuivat isossa joulusukassa. Tunnelma kotona oli rauhallinen ja seesteinen. 

Nautin suunnattomasti tuosta omasta pienestä hiljaisesta hetkestä, kun koti oli joulusiivouksen jälkeen siisti ja talo oli hiljainen, ilmassa oli jouluntaikaa. Olin lapsena jo hyvin herkkä ja aistin ja elin ympäristöäni hyvin vahvasti. Tuo hetki oli minulle tärkeä. Ja on edelleen, ilman jouluakin. Siivouksen jälkeinen tunnelma kotona on ehdottomasti yksi  niistä arkisista hetkistä, jolloin olen onnellisimmillani. Pölyt on pyyhitty, koiran karvat lattialta imuroitu, tavarat on omilla paikoillaan ja sohvatyynyt rennosti sohvalla. Jos vielä saan kokea ja tuntea tuon hetken yksin hiljaisuudessa, tunnen suurta onnen tunnetta.
Jos olisin perinyt äitini mallin siivouksen suhteen, tekisin kaksi kertaa vuodessa supersiivouksen, jonka toinen kerta sijoittuisi joulun alle ja toinen jonnekin kohtaa kesää. Suursiivous, kaksi kertaa vuodessa, niinkuin monella muullakin on tapana. Itse olen laiska suursiivooja, mutta en tosin näe tarvettakaan sille, sillä teen pikku siivouksia koko ajan vähän. Mutta on minullakin heikot kohtani, ikkunat ja matot nimittäin. Ensimmäiset on nähneet puhdistusaineen viimeksi toissa kesänä ja mattojen suhteen olen ollut vähän sitä sorttia, että ovat menneet vaihtoon, ennen kuin ne olisi pakko pestä. Nyt kun nykyiset matot on vakiintuneet lattioillamme ja ikkunat täynnä pieniä käden jälkiä, olisi asialle korkea aika jotain tehdä. Joulun kunniaksi.
Ikkunoiden suhteen päädyin hyvin kevyeen ratkaisuun, mikä käytännössä tarkoittaa lasien pesua ainoastaan sisäpuolelta. Saa riittää, sillä en halua ottaa asiasta stressiä. Mattoja tarkastellessa pesua kaipasi todella akuutisti iso mustavalkoinen räsymatto, joka majaili pitkän aikaa eteisen lattialla. Siinä koiran lempipaikalla ja enemmän ja vähemmän ulkokenkien alla, matto oli päässyt likaantumaan aikalailla. Olinpa sen kerran jo kääntänyt toisinpäinkin, sillä olenhan laiska maton pesijä. Laiskuuttani ei auttanut edes miehen kesällä ostama painepesuri, millä olisi ollut varsin näppärä kesän aikana matto pesaista. Matonpesu on mörkö minulle, ihan niinkuin puhtaiden vaatteiden viikkaus, jotka mielelläni ulkoistan. Vaatteiden viikkauksen tekee mies aina jossain kohtaa ja maton pesun ulkoistin nyt pesulalle.
En kuitenkaan vienyt mattoa normipesulaan, vaan valitsin *24 Pesulan automaattipesulan, minkä palveluista täällä Jyväskylän seudulla on saatu nauttia tämän vuoden huhtikuusta saakka. Maton lisäksi pakkasin mukaan myös petarinpäällisen, joka ei kotikoneeseen kokonsa vuoksi mahtunut. Pesulassa latasin maton ja päällisen niihin tarkoitettuihin koneisiin ja odottelin puolisen tuntia. Pesuaineitakaan ei tarvinnut mukana kuljetella, joten homma oli tehty varsin helpoksi. Pesun loputtua jätin maton kuivauskaappiin lukkojen taakse vuorokaudeksi kuivumaan, näin vältyin toistamatta muutaman talven takaista virhettä, jolloin pesin kylppärissä pari käytävänmattoa, jotka sitten kuivuikin vaivaiset pari viikkoa!

Pesula mahdollisti stressittömän ja nopean matonpesun omalla aikataululla ja nyt ollaan enää ikkunanpesua vaille puhtaassa joulutunnelmassa. Siihen kylkeen vielä normaali viikkosiivous, joulukuusi ja pari joulukukkaa tunnelmaa luomaan, niin luulenpa että meidän seesteinen joulutunnelma alkaa olla valmis. Vahvasti olenkin sitä mieltä, että puhdas koti luo pohjan hyvälle joulutunnelmalle. 

*Maton ja petauspatjan pesut saatu.


Jouluisin siivousterveisin,

Eevi


Seuraa blogia:

Edellinen postaus: Ehkä olenkin jouluihminen?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…