Siirry pääsisältöön

Täsmävinkit viherkasvien hoitoon.


Parin viime vuoden aikana on tullut opettelemalla opeteltua viherkasvien hoitoa. En siis toden totta ole luontainen viherpeukalo ja aiemmin minulla on menestynyt ainoastaan kasvit, jotka ei ole pistänyt pahakseen, vaikka niiden olemassa olon on unohtanut useammaksikin viikoksi. Toissa talvena kuitenkin päätin haastaa itseni ja kurvasin Plantagenin pihasta auto täyteen pakattuna viherkasveja. Täytynee olla hieman ylpeä itsestä, sillä kaikki nuo tuolloin ostamani kasvit on edelleen hengissä! Tämän hetkinen kunto toisilla kasveilla näyttää kuitenkin hieman nuupahtaneelta. Päätin kirjata jokaisen meiltä löytyvän kasvin täsmähoito-ohjeet itselleni muistiin, jotta osaisin lähteä kasvien ilmettä kirkastamaan. Ehkäpä joku muukin näistä hyötyy.
Lyyraviikuna on ollut hyvän aikaa todella trendikäs viherkasvi ja itsekin siitä pidän kovasti. Eritoten ihastelen sisustuskuvissa näkyviä hyvä kuntoisia, runsaat lehdet omaavia yksilöitä (ei meillä).


- Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta suojaa se keskipäivän kuumimmalta auringonpaisteelta.
- Kastele kasvia säännöllisesti, noin kerran viikossa reilusti siten, että koko kasvualusta kostuu. Kastelujen välillä mullan täytyy kuitenkin antaa kuivua kokonaan.
- Suihkuttele kasvin lehtiä kerran viikossa, tästä kasvi tykkää erityisesti.
- Lyyraviikuna lepää talvisin, jolloin sitä ei kannata siirrellä, ettei lehdet karise matkalle.

Anopinkieli on ollut helppo kasvi, joka tykkää harvoista kasteluista ja sille kelpaa hieman varjoisampikin hyllyn reuna.


- Kastele anopinkieltä harvakseltaan, kerran parissa viikossa ja silloinkin kohtuudella. Kasvi kestää huonosti liiallista kastelua.
- Anopinkieli viihtyy aurinkoisella paikalla, mutta menestyy puolivarjossakin.

Juoru on uusin kasvi meillä. Sain sen äidiltäni, jonka hän saamistaan pistokkaista istutti multaan. Äiti sanoikin, että kasvi on nopea kasvamaan, mutta en arvannut sen olevan näin innokas! Nimensä veroinen, leviää kuin juoru. Tämän kanssa ei ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut harmaita hiuksia kasvatella, se on kasvanut hyvin kerran viikossa kastelulla. Helppohoitoinen juoru sopeutuu monenlaisiin oloihin, niin kosteaan kuin kuivaan huoneilmaan, tavallisiin huonelämpötiloihin sekä vähäiseen ja runsaaseen valoon.

- Juorujen versot jäävät ikääntyessään lehdettömiksi, joten juoruja ei siksi useinkaan kannata vaihtaa uusiin multiin keväällä. Uuden mullan sijaan istuta uusia kasveja pistokkaista.
- Vanhaa kasvia uudistaessa, leikkaa versot aivan lyhyiksi.
Peikonlehti löytyy myös meiltä, niinkuin varmasti monen muunkin sisustajan kotoa. Itse olen ollut laiska ja peikonlehti on edelleen pienessä ostoruukussaan. En siis ole vieläkään saanut aikaiseksi laittaa kukkaa kunnolla multiin ja ostohetkestä lienee aikaa puolisen vuotta. Hups. Jospa sitä seuraavalla kauppa reissulla ostaisi pari pussia multaa ja hoitaisi ne mullan vaihdot alta pois.

- Peikonlehti ei vaadi paljoa hoitoa ja viihtyy ahtaissakin paikoissa.
- Kasvi kasvattaa ilmajuuria, joita ei poisteta. Ne voi ohjata takaisin multaan.
- Peikonlehti viihtyy valoisalla, muttei kuitenkaan liian aurinkoisella paikalla.
- Kastele kasvia kohtuudella, siten ettei multa kastu liikaa.
- Peikonlehti tykkää korkeasta ilmankosteudesta.
Rahapuita meillä on ollut useitakin ja olen saanut ne hengiltä liiallisella kastelulla. Rahapuu varastoi mehikasvien tapaan kosteuden lehtiin ja näin ollen pärjää pitkänkin ajan ilman kastelua.


- Sijoita rahapuu aurinkoiseen paikkaan. Rahapuu rakastaa lämpöä ja valoa!
- Kastele kesällä runsaammin ja talvella huomattavasti niukemmin. 
- Sijoita rahapuu talvella viileämpään paikkaan, mikäli mahdollista. 
- Mitä pienemmässä ruukussa rahapuuta pitää, sitä lyhyempänä se kasvaa.

Kultaköynnös ihastuttaa minua nykyään yöpöydälläni ja suosittelen muitakin sijoittamaan pienen viherkasvin sängyn viereen, mikäli saatte niistä hyvää energiaa. Kasvienergiaa heti, kun saat aamulla silmät auki! Kultaköynnös on hieman varjoisassa paikassa, joka on ilmeisesti hillinnyt sen kasvua ja se on pysynyt pienenä. 

- Kastele kultaköynnöstä kerralla enemmän, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.
- Jos haluat lisätä kasvin kasvua, sijoita se voimakkaan valon ääreen. Tällöin myös lehtien koko ja kirjavalehtisten lajien lehtien värit voimistuu. Vähäisemmässä valossa lehdistä tulee vihreämmät ja yksivärisemmät.
Palmuvehka, tuo joka paikan kasvi. Sitä näkee niin kodeissa kuin julkitiloissa, sillä se on hyvin helppohoitoinen sekä moneen tilaan sopeutuva.

- Kastele palmuvehkaa niukasti.
- Valon suhteen palmuvehka on kaikki ruokainen. Viihtyy valon äärellä, mutta ei tuumaa huonoa hämärässä huoneessakaan.
- Viihtyy kesäsisin myös terassilla ulkona, mutta silloin täytyy varmistaa, ettei kasvi kastu sateella liikaa eikä ole suorassa auringonpaisteessa.
Hopea-aralia on ehdottomasti lempikasvini meillä. Ihastuin kasviin kaupassa tosi paljon ja sijoitin sen kotona keskeisimmälle paikalle, jotta se osuu varmasti silmiini mahdollisimman usein. Paikka on osoittautunut kasville suotuisaksi, sillä välillä se tuuhentaa lehdistöään ja näyttää oikein hyvin voivalta. Hopea-aralioita on monen näköisiä, mutta itse tykkään juurikin tästä pyöreä lehtisestä eniten.

- Kasvi menestyy monenlaisissa valo-olosuhteissa, myös suorassa auringonvalossa. Kehittyy kuitenkin parhaiten puolivarjossa.
- Kastellaan säännöllisesti, mutta kohtuudella. Kasvi mätänee ja kuolee liiasta kastelusta.
- Tykkää suihkuttelusta.

Näiden lisäksi hankin syksyllä ilmakasvin, jonka hoito-ohjeet löytyvät täältä.  Nyt kun noita meidän kukkasia katselee, niin ei voi muuta sanoa, kuin että johan ovat kitukasvuisen näköisiä! Täytyy nyt yrittää pika puoliin vaihtaa mullat ja tarpeen vaatiessa samalla katsoa ruukut uusiksi. Miten usein sinä vaihdat mullat? Entäs lannoitatko? Itse en näe olevani ihan niin motivoitunut kasvien hoidossa, että ottaisin lannoituksen mukaan näiden "kaunokaisten" hoitoon.

Eevi

Lähteet: Plantagen, Wikipedia, Omakoti, Substral
Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …