Siirry pääsisältöön

Täsmävinkit viherkasvien hoitoon.


Parin viime vuoden aikana on tullut opettelemalla opeteltua viherkasvien hoitoa. En siis toden totta ole luontainen viherpeukalo ja aiemmin minulla on menestynyt ainoastaan kasvit, jotka ei ole pistänyt pahakseen, vaikka niiden olemassa olon on unohtanut useammaksikin viikoksi. Toissa talvena kuitenkin päätin haastaa itseni ja kurvasin Plantagenin pihasta auto täyteen pakattuna viherkasveja. Täytynee olla hieman ylpeä itsestä, sillä kaikki nuo tuolloin ostamani kasvit on edelleen hengissä! Tämän hetkinen kunto toisilla kasveilla näyttää kuitenkin hieman nuupahtaneelta. Päätin kirjata jokaisen meiltä löytyvän kasvin täsmähoito-ohjeet itselleni muistiin, jotta osaisin lähteä kasvien ilmettä kirkastamaan. Ehkäpä joku muukin näistä hyötyy.
Lyyraviikuna on ollut hyvän aikaa todella trendikäs viherkasvi ja itsekin siitä pidän kovasti. Eritoten ihastelen sisustuskuvissa näkyviä hyvä kuntoisia, runsaat lehdet omaavia yksilöitä (ei meillä).


- Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta suojaa se keskipäivän kuumimmalta auringonpaisteelta.
- Kastele kasvia säännöllisesti, noin kerran viikossa reilusti siten, että koko kasvualusta kostuu. Kastelujen välillä mullan täytyy kuitenkin antaa kuivua kokonaan.
- Suihkuttele kasvin lehtiä kerran viikossa, tästä kasvi tykkää erityisesti.
- Lyyraviikuna lepää talvisin, jolloin sitä ei kannata siirrellä, ettei lehdet karise matkalle.

Anopinkieli on ollut helppo kasvi, joka tykkää harvoista kasteluista ja sille kelpaa hieman varjoisampikin hyllyn reuna.


- Kastele anopinkieltä harvakseltaan, kerran parissa viikossa ja silloinkin kohtuudella. Kasvi kestää huonosti liiallista kastelua.
- Anopinkieli viihtyy aurinkoisella paikalla, mutta menestyy puolivarjossakin.

Juoru on uusin kasvi meillä. Sain sen äidiltäni, jonka hän saamistaan pistokkaista istutti multaan. Äiti sanoikin, että kasvi on nopea kasvamaan, mutta en arvannut sen olevan näin innokas! Nimensä veroinen, leviää kuin juoru. Tämän kanssa ei ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut harmaita hiuksia kasvatella, se on kasvanut hyvin kerran viikossa kastelulla. Helppohoitoinen juoru sopeutuu monenlaisiin oloihin, niin kosteaan kuin kuivaan huoneilmaan, tavallisiin huonelämpötiloihin sekä vähäiseen ja runsaaseen valoon.

- Juorujen versot jäävät ikääntyessään lehdettömiksi, joten juoruja ei siksi useinkaan kannata vaihtaa uusiin multiin keväällä. Uuden mullan sijaan istuta uusia kasveja pistokkaista.
- Vanhaa kasvia uudistaessa, leikkaa versot aivan lyhyiksi.
Peikonlehti löytyy myös meiltä, niinkuin varmasti monen muunkin sisustajan kotoa. Itse olen ollut laiska ja peikonlehti on edelleen pienessä ostoruukussaan. En siis ole vieläkään saanut aikaiseksi laittaa kukkaa kunnolla multiin ja ostohetkestä lienee aikaa puolisen vuotta. Hups. Jospa sitä seuraavalla kauppa reissulla ostaisi pari pussia multaa ja hoitaisi ne mullan vaihdot alta pois.

- Peikonlehti ei vaadi paljoa hoitoa ja viihtyy ahtaissakin paikoissa.
- Kasvi kasvattaa ilmajuuria, joita ei poisteta. Ne voi ohjata takaisin multaan.
- Peikonlehti viihtyy valoisalla, muttei kuitenkaan liian aurinkoisella paikalla.
- Kastele kasvia kohtuudella, siten ettei multa kastu liikaa.
- Peikonlehti tykkää korkeasta ilmankosteudesta.
Rahapuita meillä on ollut useitakin ja olen saanut ne hengiltä liiallisella kastelulla. Rahapuu varastoi mehikasvien tapaan kosteuden lehtiin ja näin ollen pärjää pitkänkin ajan ilman kastelua.


- Sijoita rahapuu aurinkoiseen paikkaan. Rahapuu rakastaa lämpöä ja valoa!
- Kastele kesällä runsaammin ja talvella huomattavasti niukemmin. 
- Sijoita rahapuu talvella viileämpään paikkaan, mikäli mahdollista. 
- Mitä pienemmässä ruukussa rahapuuta pitää, sitä lyhyempänä se kasvaa.

Kultaköynnös ihastuttaa minua nykyään yöpöydälläni ja suosittelen muitakin sijoittamaan pienen viherkasvin sängyn viereen, mikäli saatte niistä hyvää energiaa. Kasvienergiaa heti, kun saat aamulla silmät auki! Kultaköynnös on hieman varjoisassa paikassa, joka on ilmeisesti hillinnyt sen kasvua ja se on pysynyt pienenä. 

- Kastele kultaköynnöstä kerralla enemmän, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.
- Jos haluat lisätä kasvin kasvua, sijoita se voimakkaan valon ääreen. Tällöin myös lehtien koko ja kirjavalehtisten lajien lehtien värit voimistuu. Vähäisemmässä valossa lehdistä tulee vihreämmät ja yksivärisemmät.
Palmuvehka, tuo joka paikan kasvi. Sitä näkee niin kodeissa kuin julkitiloissa, sillä se on hyvin helppohoitoinen sekä moneen tilaan sopeutuva.

- Kastele palmuvehkaa niukasti.
- Valon suhteen palmuvehka on kaikki ruokainen. Viihtyy valon äärellä, mutta ei tuumaa huonoa hämärässä huoneessakaan.
- Viihtyy kesäsisin myös terassilla ulkona, mutta silloin täytyy varmistaa, ettei kasvi kastu sateella liikaa eikä ole suorassa auringonpaisteessa.
Hopea-aralia on ehdottomasti lempikasvini meillä. Ihastuin kasviin kaupassa tosi paljon ja sijoitin sen kotona keskeisimmälle paikalle, jotta se osuu varmasti silmiini mahdollisimman usein. Paikka on osoittautunut kasville suotuisaksi, sillä välillä se tuuhentaa lehdistöään ja näyttää oikein hyvin voivalta. Hopea-aralioita on monen näköisiä, mutta itse tykkään juurikin tästä pyöreä lehtisestä eniten.

- Kasvi menestyy monenlaisissa valo-olosuhteissa, myös suorassa auringonvalossa. Kehittyy kuitenkin parhaiten puolivarjossa.
- Kastellaan säännöllisesti, mutta kohtuudella. Kasvi mätänee ja kuolee liiasta kastelusta.
- Tykkää suihkuttelusta.

Näiden lisäksi hankin syksyllä ilmakasvin, jonka hoito-ohjeet löytyvät täältä.  Nyt kun noita meidän kukkasia katselee, niin ei voi muuta sanoa, kuin että johan ovat kitukasvuisen näköisiä! Täytyy nyt yrittää pika puoliin vaihtaa mullat ja tarpeen vaatiessa samalla katsoa ruukut uusiksi. Miten usein sinä vaihdat mullat? Entäs lannoitatko? Itse en näe olevani ihan niin motivoitunut kasvien hoidossa, että ottaisin lannoituksen mukaan näiden "kaunokaisten" hoitoon.

Eevi

Lähteet: Plantagen, Wikipedia, Omakoti, Substral
Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…