Siirry pääsisältöön

Eettinen kulutusjuhla

MKaupallinen yhteistyö - Sukhi
iten korkealle arvotatte eettisyyden sisustusvalinnoissanne? Ohjaako eettinen ajattelu ostokäyttäytymistänne tai edes osittain? Jos tuote on valmistettu eettisesti, tarkoittaako se automaattisesti korkeampaa hintaa?
Olen huomannut, että mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän eettinen ajattelu lisääntyy omalla kohdallani ja tärkeimpänä, toteutuu. Tulee harkittua kauemmin, tarvitsenko todella tämän tavaran tai tuotteen. Tämä näkyy myös kirppisostoissa; enää ei tule ostettua "koska maksoi vaan vitosen", jos ei todella tarvitse sitä. Tulee myös satsattua kestäviin materiaaleihin ja pyrkimys tukea lähituottajaa ja -yrittäjää, on tärkeää. Tuntuu hyvältä tukea omilla valinnoillaan kestävää kehitystä ja on ilo huomata, miten eettisyys on koko ajan nosteessa ja kuluttajat haluavat tukea yrityksiä, joille eettisyys on iso arvo.

Kulutus luo työpaikkoja ja on siis ehdottomasti positiivinen juttu, mutta niillä omilla valinnoilla voi aina vaikuttaa kenelle sen rahallisen tuen kuluttamalla antaa. Onko se epämääräissä oloissa työntekijöitään alipalkalla kyykyttävä ketju, vai kenties työntekijöitään kunnioittava ja heille hyvän palkan maksava pienempi yritys. Toki edellä oleva vertaus on melko raflaava, mutta uskallan väittää, että tänä päivänä monen suuremman brändin ja yrityksen alla tapahtuu jossain kohtaa tuotantoketjussa enemmän tai vähemmän kyseenalaista toimintaa. Money talks.

Aihe on hyvin monivivahteinen ja laaja ja kuluttajana on toki hankala joka kaupan ovella tiedostaa, millä arvopohjalla kyseinen yritys toimii. Näissä tilanteissa on helppoa tukea kotimaista työtä, mutta toki on myös kansainvälisiä yrityksiä, joiden toiminta ja arvomaailma herättää lämpimiä tunteita. Yksi tällainen on Sukhi, joka myy käsintehtyjä, korkealaatuisia, uniikkeja mattoja. Oman maan käsityöperinteitä kunnioittaen, mattoja valmistaa hyvissä työoloissa käsityöläiset Intiassa, Turkissa, Marokossa ja Nepalissa. Sukhi onkin nepalia ja tarkoittaa onnellista, mikä varmasti hyvin kuvastaa työntekijöiden tunnelmia saadessaan tehdä mielekästä työtä, hyvällä palkalla. Jatkaa ja opettaa uusille tekijöille omaan kulttuuriin kuuluvia tärkeitä käsityöperinteitä ja kuulla tyytyväisten asiakkaiden terveiset mattojen saapuessa asiakkaan kotiin, tuo varmasti onnen tunteen tekijöille. Kun tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä, missä saa toteuttaa itseään mieluisalla tavalla, on tunne todella voimaannuttava. Uskon, että suurin osa allekirjoittaa tuon. Monet tekevät työnsä työpajoista huolimatta modernisti etänä, kotoa käsin, jotta voivat samalla vahtia lapsiaan. Käsityöläiset kunnioittavat perinteisiä käsityömenetelmiä ja matot syntyvät jokainen uniikkina yksilönä laadukkaista ja kestävistä luonnonmateriaaleista.


Mattoja ei valmisteta varastoon, vaan jokaisen maton valmistus aloitetaan tilauksen tultua. Tämä takaa mattojen yksilöllisyyden sekä asiakkaan mahdollisuuden räätälöityyn mattoon niin halutessaan. Toki tämä on myös yksi suuri syy siihen, miksi maton kokonaishinta pystytään pitämään kuluttajaystävällisenä. Yleisellä tasolla tuotteen hintaan luonnollisesti vaikuttaa palkkojen, materiaalien ja varaston lisäksi mm. yrityksen toimitilat, tukku- ja jälleenmyynnistä koostuvat kulut. Sukhin kohdalla matot tulevat suoraan käsityöläisten luota, joten isojen tuotannollisten toimitilojen tai jälleenmyyntiportaiden kustannuksia ei mattojen hinnoissa ole. Ja mikä kaikkein tärkeintä, tällä varmistetaan hyvät työolot ja kunnon palkat itse käsityöläisille, jotka tekevät matot alusta saakka itse. Käsityöläiset saavat siis reilun palkan mattojen teosta, joka onkin korkeampi, kuin seutujen keskipalkka. 


Joko Sukhin onnelliset matot on sinulle tuttu tuote? Sain yhteistyön ohessa blogiini arvottavaksi pannunalusen, joka minulle saapui postitse suoraan Intiasta. Oma suosikkini matoista lienee Ayaan huovutettu kivimatto, joten valitsin kyseisen maton mukaisen pannunalusen arvottavaksi teille lukijoille. Laitan alusen arvontaan ensi kuun puolella, joten pysy kuulolla. Pannunalusesta kyllä huomaa tuotteen korkean laadun ja yksilöllisyyden. Ja onhan nuo Beni Ouarain matot myös aivan ihania. Erityisesti vaalea Malika on suosikkini  ❥ Pitääköhän tässä alkaa säästämään uutta mattoa varten!

Onko eettisyys sinulle tärkeä arvo? Jätätkö tuotteen ostamatta, jos epäilet tuotteen eettistä alkuperää vai tuleeko näitä asioita mietittyä kuluttamisen ohessa?

Eevi

Seuraa blogia:
IG decofeast ∣∣ FB decoFeast.

Kommentit

  1. Eevi, kiitos tästä pohdinnasta! Me toivomme, että eettisyys ja ekologisuus tulevat olemaan pitkänajan trendejä myös sisustuksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Milla ja kiitos kommentista! Minusta tuntuu, että nämä asiat on koko ajan enemmän ja enemmän ihmisten mielessä ja halutaan ajatella kestävää kehitystä. Jospa toiveemme siis toteutuu 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…