Siirry pääsisältöön

Eettinen kulutusjuhla

MKaupallinen yhteistyö - Sukhi
iten korkealle arvotatte eettisyyden sisustusvalinnoissanne? Ohjaako eettinen ajattelu ostokäyttäytymistänne tai edes osittain? Jos tuote on valmistettu eettisesti, tarkoittaako se automaattisesti korkeampaa hintaa?
Olen huomannut, että mitä enemmän ikää tulee, sitä enemmän eettinen ajattelu lisääntyy omalla kohdallani ja tärkeimpänä, toteutuu. Tulee harkittua kauemmin, tarvitsenko todella tämän tavaran tai tuotteen. Tämä näkyy myös kirppisostoissa; enää ei tule ostettua "koska maksoi vaan vitosen", jos ei todella tarvitse sitä. Tulee myös satsattua kestäviin materiaaleihin ja pyrkimys tukea lähituottajaa ja -yrittäjää, on tärkeää. Tuntuu hyvältä tukea omilla valinnoillaan kestävää kehitystä ja on ilo huomata, miten eettisyys on koko ajan nosteessa ja kuluttajat haluavat tukea yrityksiä, joille eettisyys on iso arvo.

Kulutus luo työpaikkoja ja on siis ehdottomasti positiivinen juttu, mutta niillä omilla valinnoilla voi aina vaikuttaa kenelle sen rahallisen tuen kuluttamalla antaa. Onko se epämääräissä oloissa työntekijöitään alipalkalla kyykyttävä ketju, vai kenties työntekijöitään kunnioittava ja heille hyvän palkan maksava pienempi yritys. Toki edellä oleva vertaus on melko raflaava, mutta uskallan väittää, että tänä päivänä monen suuremman brändin ja yrityksen alla tapahtuu jossain kohtaa tuotantoketjussa enemmän tai vähemmän kyseenalaista toimintaa. Money talks.

Aihe on hyvin monivivahteinen ja laaja ja kuluttajana on toki hankala joka kaupan ovella tiedostaa, millä arvopohjalla kyseinen yritys toimii. Näissä tilanteissa on helppoa tukea kotimaista työtä, mutta toki on myös kansainvälisiä yrityksiä, joiden toiminta ja arvomaailma herättää lämpimiä tunteita. Yksi tällainen on Sukhi, joka myy käsintehtyjä, korkealaatuisia, uniikkeja mattoja. Oman maan käsityöperinteitä kunnioittaen, mattoja valmistaa hyvissä työoloissa käsityöläiset Intiassa, Turkissa, Marokossa ja Nepalissa. Sukhi onkin nepalia ja tarkoittaa onnellista, mikä varmasti hyvin kuvastaa työntekijöiden tunnelmia saadessaan tehdä mielekästä työtä, hyvällä palkalla. Jatkaa ja opettaa uusille tekijöille omaan kulttuuriin kuuluvia tärkeitä käsityöperinteitä ja kuulla tyytyväisten asiakkaiden terveiset mattojen saapuessa asiakkaan kotiin, tuo varmasti onnen tunteen tekijöille. Kun tuntee tekevänsä merkityksellistä työtä, missä saa toteuttaa itseään mieluisalla tavalla, on tunne todella voimaannuttava. Uskon, että suurin osa allekirjoittaa tuon. Monet tekevät työnsä työpajoista huolimatta modernisti etänä, kotoa käsin, jotta voivat samalla vahtia lapsiaan. Käsityöläiset kunnioittavat perinteisiä käsityömenetelmiä ja matot syntyvät jokainen uniikkina yksilönä laadukkaista ja kestävistä luonnonmateriaaleista.


Mattoja ei valmisteta varastoon, vaan jokaisen maton valmistus aloitetaan tilauksen tultua. Tämä takaa mattojen yksilöllisyyden sekä asiakkaan mahdollisuuden räätälöityyn mattoon niin halutessaan. Toki tämä on myös yksi suuri syy siihen, miksi maton kokonaishinta pystytään pitämään kuluttajaystävällisenä. Yleisellä tasolla tuotteen hintaan luonnollisesti vaikuttaa palkkojen, materiaalien ja varaston lisäksi mm. yrityksen toimitilat, tukku- ja jälleenmyynnistä koostuvat kulut. Sukhin kohdalla matot tulevat suoraan käsityöläisten luota, joten isojen tuotannollisten toimitilojen tai jälleenmyyntiportaiden kustannuksia ei mattojen hinnoissa ole. Ja mikä kaikkein tärkeintä, tällä varmistetaan hyvät työolot ja kunnon palkat itse käsityöläisille, jotka tekevät matot alusta saakka itse. Käsityöläiset saavat siis reilun palkan mattojen teosta, joka onkin korkeampi, kuin seutujen keskipalkka. 


Joko Sukhin onnelliset matot on sinulle tuttu tuote? Sain yhteistyön ohessa blogiini arvottavaksi pannunalusen, joka minulle saapui postitse suoraan Intiasta. Oma suosikkini matoista lienee Ayaan huovutettu kivimatto, joten valitsin kyseisen maton mukaisen pannunalusen arvottavaksi teille lukijoille. Laitan alusen arvontaan ensi kuun puolella, joten pysy kuulolla. Pannunalusesta kyllä huomaa tuotteen korkean laadun ja yksilöllisyyden. Ja onhan nuo Beni Ouarain matot myös aivan ihania. Erityisesti vaalea Malika on suosikkini  ❥ Pitääköhän tässä alkaa säästämään uutta mattoa varten!

Onko eettisyys sinulle tärkeä arvo? Jätätkö tuotteen ostamatta, jos epäilet tuotteen eettistä alkuperää vai tuleeko näitä asioita mietittyä kuluttamisen ohessa?

Eevi

Seuraa blogia:
IG decofeast ∣∣ FB decoFeast.

Kommentit

  1. Eevi, kiitos tästä pohdinnasta! Me toivomme, että eettisyys ja ekologisuus tulevat olemaan pitkänajan trendejä myös sisustuksessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Milla ja kiitos kommentista! Minusta tuntuu, että nämä asiat on koko ajan enemmän ja enemmän ihmisten mielessä ja halutaan ajatella kestävää kehitystä. Jospa toiveemme siis toteutuu 😊

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …