Siirry pääsisältöön

Ahdistuskohtausten jäljillä.

Toisinaan arjen melskeessä se tulee. Tunne, ettei henki kulje, rintaa puristaa ja itku on herkässä. Mistä se tulee? Miksi se taas tulee? Mitä tein väärin? Miksi taas kuormituin niin paljon?
Huonosti nukutut yöt, kipuileva olkapää, stressi työtilanteesta ja jännitys tulevasta. Elämä jonkunlaisen käännekohdan kynnyksellä, jos uskaltaa tehdä siirtoja. Pelko, uskalluksen puute, epävarmuus.

Pian kolme vuotta täyttävän pienen ihmisen uhma ja päivään sisältyvät monet raivokohtaukset. Malta mieli, älä lähde mukaan. Ole johdonmukainen, laske kymmeneen tai kahteen. Lapsen raivo jatkuu, itku yltyy ja lyödäkin jo pienen mieli tekee. Itkua, syliä ja pahaa mieltä. Kiukkua, uhmaa ja lohdutusta. Parisuhde vaatii huomiota, muistinko halata aamulla ja sanoa rakas? Koirakin haluaa rapsutusta ja paijaamista. Työntyy lähelle ja yrittää väkisin ottaa tarvitsemansa läheisyyden.

Erityisherkkyys takaamassa joka puolelta tulevien ärsykkeiden ja super-raivopäivien haastavuuden ja kuormittavuuden. Tuntuu, että koko päivä on yksi sotatanner, missä sarjatuliaseet huutaa, kranaatit lentää ja tankit ajaa päältä. Koko ajan käsinkosketeltava jännite ilmassa, milloin uusi kiukku alkaa ja missä tarvitaan huoltojoukkoja surun ja omasta käytöksestään hämmentyneen pienen mielen hoitamiseen.

Oma olo alkaa saavuttamaan pisteen, missä rintaa puristaa, hengitys tuntuu raskaalta ja korvien välissä humisee. Kyyneleet alkaa nousta pintaan, mutta hammasta purren pysyy alhaalla. Kello on vasta vaille välipalan, vielä ei ole hyvä aika romahtaa, vielä on päivää edessä. Hengitä syvään, selviät kyllä.

Iltaa kohti puhti loppuu ja vetäydyn tietoisesti puoliksi omaan kuplaan, on pakko. Nyt on pakko jo vähän olla itsekäs ja ottaa aikalisää hetki siellä toinen täällä, koska vielä ei olla maalissa. Vielä täytyy jaksaa illan viimeiset leikit, iltapalat ja hammaspesut. Mies tajuaa tilanteen ja antaa tilaa. Tänään mies hoitaa iltapalat ja -pesut, minä nukutan. Saan hetken levätä, ennen tuutulauluja. Vedän peiton pään yli ja annan kyynelten tulla. Peiton alla on oma turvapaikka, aina ollut. Mies tietää, ettei silloin häiritä.
Kuivaan kyyneleet, pieni itku tekee hyvää ja olo keventyy. Hengitän syvään ja tsemppaan. Ahdistuskohtaus jäi tänään tulematta, vaikka olosuhteet oli sille enemmän kuin suotuisat. Ehkä olen kehittynyt, ajattelen. Ehkä tilannetaju ja reagointi omiin tunteisiin ja oloon ahdistuksen keskellä on kehittynyt, eikä kohtaus purkaannu enää niin voimakkaana. Mutta eihän se ilmaiseksi tule. Näissä tilanteissa lapsen jälkeen kaikki muu on ylimääräistä. Ei kosketusta, ei ääniä, ei keskusteluja. Hermosto on jo niin lujilla, että katsekin tuntuu selkärangan nikamissa. Lapsen jaksan, mutta muut joutuvat odottamaan.

Kuuntelen lapsen iltapesua ja toivon, ettei tilanne enää vaadi raivokohtausta, ei enää yhtään vääntöä tälle iltaa. Peiton alla vähän vielä venkoiluttaa ja haluttaisi tehdä kuperkeikkaa. Nyt täytyy jo rauhoittua, muuten ei Nukkumatti uskalla tulla. Vihdoin tilanne alkaa vaipumaan voiton puolelle. Ajattelen huomisen omaa aikaa kaupungilla ja sen turvin jaksan hyssytellä.

Iltasadun jälkeen tyttö haluaa ottaa minut kainaloon ja sanoo: Äiti, sä oot mun paras ystävä.

Ehkä huomenna on parempi päivä, parhailla ystävyksillä.

EeviSeuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.Kommentit

  1. Tsemppiä <3 Välillä on kyllä niin poikki, että iltatoimetkin tuntuu ylitsepääsemättömiltä. Kyllä se pian helpottaa ja onneks sekaan mahtuu myös niitä helppoja ja kivoja päiviä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina kommentista ja tsempistä! Onneksi tosiaan paljon on hyviäkin päiviä näiden uhmakausien sisällä, pitää ottaa kaikki ilo irti niinä päivinä 😊 Tsemppiä myös sinne❤️

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…