Siirry pääsisältöön

Ihanat ilmakasvit - vinkit kasvien hoitoon.

Miten ilmakasvien kanssa tulisi elää, miten niitä hoidetaan ja missä ne tykkää asua? Aihe tuli ajankohtaiseksi, kun hankin ensimmäisen ilmakasvin kotiimme. Tutkin asiaa ja kirjoitin vinkit muistiin!
Olen toisinaan aika hitaasti lämpenevää tyyppiä. Tämä näkyy niin ilmiöiden, muotoilun kuin trendien kanssa. Tarvitsen hieman aikaa makustella uusia juttua ja silmän täytyy antaa tottua uusiin trendeihin, ennen kun voin ihan varmaksi sanoa, onko se minun juttuni vai ei. Habitare-messut, joilla vierailin viime viikonloppuna, olivatkin hyvä tilaisuus antaa silmän tottua useisiin tuleviin ja pinnalla oleviin trendeihin. Olen pistänyt merkille, että mitä enemmän jokin uusi asia luo tunteita, olipa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, kannattaa asiaa tarkastella hieman pidempään, ennen lopullisen mielipiteen muodostamista. Varsinkin jälkimmäisen tilanteen kohdalla kannattaa antaa hieman aikaa ja katsoa, onko se sittenkään niin huono juttu. Tämä sama kaava toistui myös ilmakasvien kohdalla. Aluksi ajattelin, että hyi vieköön! Hullua laittaa kasvi purkkiin ilman multaa, näyttää oudolta! Alku viikolla kaupassa käydessäni kasvi tuli sitten eteeni ja huomasin ihastelevani sitä. Ei se ollutkaan hullumman näköinen ja hetken kasvia käsissä pyöritellessäni, totesin sen olevan todella ihana. Jatkoon!

Ilmakasvit, eli Tillandsiat kuuluvat ananaskasvien heimoon ja ovat tällaiselle hieman huonommallekin kukan kasvattajalle mahdollisuus menestykkääseen kasvinhoitoon. Ilmakasvit ovat päällyskasveja, epifyyttejä, ja kasvavat luonnossa juurettomina puiden oksilla ja rungolla. Ilmakasvit eivät siis tarvitse multaa kasvaakseen, vaan ottavat tarvitsemansa kosteuden ja ravinteet ilmasta. Tämän päivän hektiseen elämäntyyliin nämä kasvit istuvat monelle hyvin; kasvit tarvitsevat hyvin vähän kastelua ja ne voi jättää pariksikin viikoksi täysin ilman hoitoa. Hoidoksi riittää kevyt sumuttelu pari kertaa viikossa tai vaihtoehtoisesti parin viikon välein kylvetys noin vartin ajan. Liika kastelu mädättää kasvin nopeasti, joten malttia kasteluun. 

Ilmakasvi viihtyy valoisassa, muttei liian kuumassa. Suorassa auringonpaisteessa sen lehtien päät voivat palaa, joten kesällä kasvi kannattaa sijoittaa pois suoran auringonpaisteen alta. Pimeämpinä aikoina ilmakasvin voi siirtää lähemmäksi ikkunaa, jotta se saa tarvitsemansa valon tai antaa lisävaloa kasvilampulla.

Ilmakasvien esillepanoon on vain mielikuvitus rajana. Koska multaa ei tarvita, ne voi asettaa helposti melkeinpä minne vain, miten vain. Monet pitävät kasveja terraarioissa, itse asetin omani pyöreään lasimaljaan kivien kanssa. Näin netissä hauskan idean, missä ilmakasvi oli laitettu katosta roikkuvaan pulloon kasvamaan pullon suusta alas päin. Mikäli laitat kasvisi terraarioon tai umpinaiseen maljakkoon, tulee sitä toisinaan tuulettaa, jotta ilma pääsee kunnolla vaihtumaan. Kylvettämisen jälkeen kasvin pitää antaa kuivua täysin, ennen sen asettamista takaisin umpinaiseen tilaan. Myös kastelujen välillä kasvin alaosan tulee saada kuivua kunnolla, ettei kasvi mätäne. Virkeän ja terveen kasvin lehdet ovat auki, kun taas veden tarpeessa olevan kasvin lehdet ovat kiinni ja rullautuneet. Tuolloin kasville kannattaa antaa kunnon kylpy, jotta se saa mahdollisimman pian tarvitsemansa kosteuden. Jos kasvin alimmaiset lehdet ovat päässeet kuolemaan, voi ne varovasti irroittaa, tilalle kasvaa uusia lehtiä. Hyvin viihtyessään ilmakasvi onkin pitkäikäinen ja voi kasvattaa uusia pieniä alkuja. Uudet versot voi varovasti irroittaa, kun verso on saavuttanut kolmanneksen emokasvinsa pituudesta.
Saas nähdä, kuinka oman kasvini kanssa käy ja miten se menestyy meillä. Luulenpa, että seuraavalla kerralla ostan kaverin tuolle erikoisen näköiselle kasville. Ihastelinkin alku viikolla kaupassa myös punertavan väristä, eri lajiketta olevaa ilmakasvia.

Onko teillä jo ilmakasveja? Miten olette sijoittaneet ne? Kaikki ideat ilmakasvien esillepanoon on tervetulleita! :)

Eevi


Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.


Lähteet: 

Kommentit

 1. Onpas sulla ihana blogi! Mulla on kolme ilmakasvia ja ne on kaikki sellasissa lasiamppeleissa, kaksi roikkuu katosta ja yksi sitten pöydällä. Kävin kanssa Habitare-messuilla ja ihania vinkkejä sai sieltä! Kirjotin reissusta omaan blogiini ja jälkikäteen tajusin kuinka moni asia (juurikin ilmakasvit..) jäi kaivelemaan että olisi vaan pitänyt ostaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos ihanasta kommentista! Tuntuu hyvältä saada suoraa palautetta blogista ja jos se on noinkin positiivista, hyvältähän se vain tuntuu :)
   Itsekin taidan siirtää oman ilmakasvini katosta roikkumaan ikkunan eteen. Tällä hetkellä nimittäin tuntuu siltä, ettei se saa tarpeeksi valoa. Täytyy siis löytää mieluinen lasiamppeli, jospa ei ois kiven alla :)
   Habitaressa ilmakasvit meni itseltä täysin ohi! Harmi, sieltä olisi varmasti saanut paljon inspiraatiota.

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…