Siirry pääsisältöön

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?

Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla, kohokuvioisella tapetilla. Koin tapetin hieman levottomaksi, vaikka kaunis olikin. Makuuhuoneen on hyvä olla mahdollisimman seesteinen, tällöin unikin on levollisempaa. Näin on ainakin minulla. Tapetin kohokuvion vuoksi jouduin miettimään maalaamista tarkemmin, sillä seinämaali tuskin olisi kohokuviota peittänyt useammankaan maalikerroksen jälkeen. Päätin maalata seinään struktuuripinnan, jonka alle kohokuvio varmasti peittyisi hyvin. Katselin netistä pari opetusvideoita struktuuripinnoitteen maalaamisesta ja mietin ennakkoon millä tekniikalla toteuttaisin pinnan.Kuvat täältä ja täältä

Koitin etsiä vanhoja kuvia makuuhuoneesta, mutta tuloksetta. Olen maalannut huoneen ennen blogin olemassa oloa, joten hyviä ennen ja jälkeen kuvia ei ole. Muistan kyllä ottaneeni puhelimella kuvat, mutta ne on vanhan, rikki menneen puhelimen uumenissa. Netistä löytyi kuitenkin tuo tapetti, mikä makkarissa oli, joten saatte hieman kuvaa, miltä seinät näytti ennen maalausta.

Maalaus aloitettiin pohjamaalin levityksellä. Maali on Tikkurilan täyshimmeä Harmony. Halusin seinistä valkoisen ja päädyin paperinvalkoiseen. Sävy on ihana, aikalailla vitivalkoinen. Tuolla maalilla on tarkoitus maalata muutkin seinät talosta, jahka maalauskärpänen puraisee, niiden nyt ollessa luonnonvalkoiset. Pohjamaalia levitin kaksi kerrosta, jonka jälkeen pääsin struktuuripinnoitteen levitykseen. Struktuuripinnoite on Tikkurilan Tunto Hieno, joka on Tunto-sarjan hienojakoisin struktuuripinnoite ja täyshimmeä. En halunnut liian karheaa efektiä seiniin ja tällä Tunto Hienolla tulikin juuri oikeanlainen lopputulos; rouhea, muttei liian kova.
Kuvat täältä ja täältä
Tämän yhden ainoan puhelimella otetun kuvan löysin maalausprojektista.

Efektimaalaukseen on useita tekniikka vaihtoehtoja, joista itse päädyin tapettiharjan avulla toteutettavaan vaakasuoraan viivaan. Struktuuripinnoite levitetään pienissä erissä, noin 50cm leveä kaistale kerrallaan, jonka jälkeen pintaan vedetään haluttu efekti. Pinnoite kuivahtaa nopeasti, joten lopputulos tulee vetäistä pintaan pian. Harjaa kannattaa välillä hieman kostuttaa vedessä, jolloin se liukuu paremmin pinnoitteen päällä ja lopputulos on parempi.

Ollaan oltu lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Efektipinta on todella hento, joka ei erotu liian selvästi, mutta luo kuitenkin eloa. Tykkään seinän elävästä pinnasta ja varsinkin, miten eri valo näyttäytyy seinillä. Suosittelen!

Onko lukijoissa kukaan maalannut suoraan tapetin päälle? Onnistuiko projekti hyvin vai tuliko mutkia matkaan? Jaa kokemuksesi kommentteihin!

EeviSeuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

****

Kommentit

  1. Koko talon seinät maalattiin tapetin päälle paperin sävyllä ja hyvä tuli. Tykkään kun tapetti itsessään tuo seiniin pientä lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että onnistuneita maalausurakoita suoraan tapetin päälle on muitakin. Nyt kun saisi aikaiseksi maalata koko talon seinät. Se on vain aika työlästä, mutta huone kerrallaan, tavaroita ja kalusteita siirrellen.. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…