Siirry pääsisältöön

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?

Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla, kohokuvioisella tapetilla. Koin tapetin hieman levottomaksi, vaikka kaunis olikin. Makuuhuoneen on hyvä olla mahdollisimman seesteinen, tällöin unikin on levollisempaa. Näin on ainakin minulla. Tapetin kohokuvion vuoksi jouduin miettimään maalaamista tarkemmin, sillä seinämaali tuskin olisi kohokuviota peittänyt useammankaan maalikerroksen jälkeen. Päätin maalata seinään struktuuripinnan, jonka alle kohokuvio varmasti peittyisi hyvin. Katselin netistä pari opetusvideoita struktuuripinnoitteen maalaamisesta ja mietin ennakkoon millä tekniikalla toteuttaisin pinnan.Kuvat täältä ja täältä

Koitin etsiä vanhoja kuvia makuuhuoneesta, mutta tuloksetta. Olen maalannut huoneen ennen blogin olemassa oloa, joten hyviä ennen ja jälkeen kuvia ei ole. Muistan kyllä ottaneeni puhelimella kuvat, mutta ne on vanhan, rikki menneen puhelimen uumenissa. Netistä löytyi kuitenkin tuo tapetti, mikä makkarissa oli, joten saatte hieman kuvaa, miltä seinät näytti ennen maalausta.

Maalaus aloitettiin pohjamaalin levityksellä. Maali on Tikkurilan täyshimmeä Harmony. Halusin seinistä valkoisen ja päädyin paperinvalkoiseen. Sävy on ihana, aikalailla vitivalkoinen. Tuolla maalilla on tarkoitus maalata muutkin seinät talosta, jahka maalauskärpänen puraisee, niiden nyt ollessa luonnonvalkoiset. Pohjamaalia levitin kaksi kerrosta, jonka jälkeen pääsin struktuuripinnoitteen levitykseen. Struktuuripinnoite on Tikkurilan Tunto Hieno, joka on Tunto-sarjan hienojakoisin struktuuripinnoite ja täyshimmeä. En halunnut liian karheaa efektiä seiniin ja tällä Tunto Hienolla tulikin juuri oikeanlainen lopputulos; rouhea, muttei liian kova.
Kuvat täältä ja täältä
Tämän yhden ainoan puhelimella otetun kuvan löysin maalausprojektista.

Efektimaalaukseen on useita tekniikka vaihtoehtoja, joista itse päädyin tapettiharjan avulla toteutettavaan vaakasuoraan viivaan. Struktuuripinnoite levitetään pienissä erissä, noin 50cm leveä kaistale kerrallaan, jonka jälkeen pintaan vedetään haluttu efekti. Pinnoite kuivahtaa nopeasti, joten lopputulos tulee vetäistä pintaan pian. Harjaa kannattaa välillä hieman kostuttaa vedessä, jolloin se liukuu paremmin pinnoitteen päällä ja lopputulos on parempi.

Ollaan oltu lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Efektipinta on todella hento, joka ei erotu liian selvästi, mutta luo kuitenkin eloa. Tykkään seinän elävästä pinnasta ja varsinkin, miten eri valo näyttäytyy seinillä. Suosittelen!

Onko lukijoissa kukaan maalannut suoraan tapetin päälle? Onnistuiko projekti hyvin vai tuliko mutkia matkaan? Jaa kokemuksesi kommentteihin!

EeviSeuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

****

Kommentit

  1. Koko talon seinät maalattiin tapetin päälle paperin sävyllä ja hyvä tuli. Tykkään kun tapetti itsessään tuo seiniin pientä lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että onnistuneita maalausurakoita suoraan tapetin päälle on muitakin. Nyt kun saisi aikaiseksi maalata koko talon seinät. Se on vain aika työlästä, mutta huone kerrallaan, tavaroita ja kalusteita siirrellen.. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY-valaisin.

Tässä tulee blogihistoriani ensimmäinen DIY-postaus. DIY-projekti on toteutettu noin 2,5 vuotta sitten, kun muutimme omakotitaloomme. Itse tehty valaisin on näyttävä kaikessa yksinkertaisuudessaan ja saakin usein kehuja vierailta.
Valaisin sijaitsee saarekkeen päällä, joka eriyttää olohuoneen ja keittiön omiksi tiloiksi. Saareke on 202cm leveä ja valaisinkin on miltei yhtä leveä. Sain idean DIY-valaisimeen Pinterestistä, mitä tulikin selailtua paljon miettiessäni sisustusideoita uuteen kotiimme. Emme tainneet etsiä valaisinta kaupoista valmiina ollenkaan, kun sain idean itsetehdystä valaisimesta.

Projekti eteni kivuitta työnjaolla minä suunnittelija & tavaran hankkija, mies toteuttaja. Onnea on oma sähkömies ❥ Ostimme valaisimen osat Clas Ohlsonilta. Johto ja lampunkanta olivat valmiina kiinni toisissaan. Erivärisiä lampunkantoja oli saatavilla, joista me valitsimme tumman pronssin. Väri sitoo yhteen keittiön valaisimet ja istuu muutenkin tämän hetkiseen keittiön värimaailmaan. Heh…

Inspiroivat asuntomessut 2017

Asuntomessut Mikkelissä tältä vuodelta läpi koluttu ja koettu. Messut oli erittäin hyvin järjestetty ja kohteet lyhyesti sanottuna aivan mahtavia. Alueen arkkitehtuuri yleisesti, kohteiden sisustukset ja tietenkin messualueen sijainti Saimaan rannalla on kerrassaan upea. Värimaailmat kohteissa oli tänä vuonna erityisen mieluisat ja erityismaininta täytyy antaa pihasuunnitteluista. Kunttaa ja kiveä, minun unelma!

Messujen kohteet oli yleisesti ottaen kaikki ihania omalla tavallaan ja jokaisesta kohteesta löytyi jokin juttu, mikä sykähdytti. Toki sieltä nousi myös ne muutamat omat suosikit ylitse muiden. Näissä kohteissa oli niin paljon omaa silmää miellyttäviä elementtejä, että messujen jälkeinen yö meni ylikierroksilla sisustusunia näkiessä. Voitte siis vaan arvata, kuinka paljon inspiroiduin näiden kohteiden myötä. Muutamat asiat jäi eritoten mieleeni messuilta, jotka näkyivätkin useassa kohteessa ja olivat minulle itselleni erittäin mieluisia. 

Mustat keittiöt ja tummat pinnat. Useass…

Mustat huonekalut - uhka vai mahdollisuus?

Sisustusfoorumeilla haahuilu on mukavaa puuhaa. Siellä pääsee kurkistamaan tuntemattomien ihmisten koteihin ja parhaimmassa tapauksessa mukaan tarttuu todella hyviä sisustusideoita ja -oivalluksia. Monien kodit on tällä hetkellä sisustettu hyvin vaaleasti. Tämä huomio toki voi johtua foorumien, mitä tulee seurattua, vallitsevista sisustustyyleistä. Mutta olen kyllä pistänyt saman merkille myös huonekaluliikkeissä pyörittyäni ja mainoksia selailtuani, että tarjonnan yleinen väriskaala on melko vaaleaa. Vaalea sisustus on trendikäs.Meillä suurin osa huonekaluista on mustia. Osa huonekaluista on minun vanhoja, ajalta ennen kun laitettiin lusikat ja haarukat samaan laatikkoon, osa yhteisiä valintoja ajalta, kun asuttiin mieheni kaksiossa ja osa on hankittu nykyiseen omakotitaloomme muutaman vuoden sisällä. Pariin otteeseen, asuessamme jo nykyisessä osoitteessa, olen potenut pienimuotoista sisustuskriisiä ja ajatellut mustien huonekalujemme olevan todella ahdistavia ja mauttomia ja olen lö…