Siirry pääsisältöön

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?

Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla, kohokuvioisella tapetilla. Koin tapetin hieman levottomaksi, vaikka kaunis olikin. Makuuhuoneen on hyvä olla mahdollisimman seesteinen, tällöin unikin on levollisempaa. Näin on ainakin minulla. Tapetin kohokuvion vuoksi jouduin miettimään maalaamista tarkemmin, sillä seinämaali tuskin olisi kohokuviota peittänyt useammankaan maalikerroksen jälkeen. Päätin maalata seinään struktuuripinnan, jonka alle kohokuvio varmasti peittyisi hyvin. Katselin netistä pari opetusvideoita struktuuripinnoitteen maalaamisesta ja mietin ennakkoon millä tekniikalla toteuttaisin pinnan.Kuvat täältä ja täältä

Koitin etsiä vanhoja kuvia makuuhuoneesta, mutta tuloksetta. Olen maalannut huoneen ennen blogin olemassa oloa, joten hyviä ennen ja jälkeen kuvia ei ole. Muistan kyllä ottaneeni puhelimella kuvat, mutta ne on vanhan, rikki menneen puhelimen uumenissa. Netistä löytyi kuitenkin tuo tapetti, mikä makkarissa oli, joten saatte hieman kuvaa, miltä seinät näytti ennen maalausta.

Maalaus aloitettiin pohjamaalin levityksellä. Maali on Tikkurilan täyshimmeä Harmony. Halusin seinistä valkoisen ja päädyin paperinvalkoiseen. Sävy on ihana, aikalailla vitivalkoinen. Tuolla maalilla on tarkoitus maalata muutkin seinät talosta, jahka maalauskärpänen puraisee, niiden nyt ollessa luonnonvalkoiset. Pohjamaalia levitin kaksi kerrosta, jonka jälkeen pääsin struktuuripinnoitteen levitykseen. Struktuuripinnoite on Tikkurilan Tunto Hieno, joka on Tunto-sarjan hienojakoisin struktuuripinnoite ja täyshimmeä. En halunnut liian karheaa efektiä seiniin ja tällä Tunto Hienolla tulikin juuri oikeanlainen lopputulos; rouhea, muttei liian kova.
Kuvat täältä ja täältä
Tämän yhden ainoan puhelimella otetun kuvan löysin maalausprojektista.

Efektimaalaukseen on useita tekniikka vaihtoehtoja, joista itse päädyin tapettiharjan avulla toteutettavaan vaakasuoraan viivaan. Struktuuripinnoite levitetään pienissä erissä, noin 50cm leveä kaistale kerrallaan, jonka jälkeen pintaan vedetään haluttu efekti. Pinnoite kuivahtaa nopeasti, joten lopputulos tulee vetäistä pintaan pian. Harjaa kannattaa välillä hieman kostuttaa vedessä, jolloin se liukuu paremmin pinnoitteen päällä ja lopputulos on parempi.

Ollaan oltu lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Efektipinta on todella hento, joka ei erotu liian selvästi, mutta luo kuitenkin eloa. Tykkään seinän elävästä pinnasta ja varsinkin, miten eri valo näyttäytyy seinillä. Suosittelen!

Onko lukijoissa kukaan maalannut suoraan tapetin päälle? Onnistuiko projekti hyvin vai tuliko mutkia matkaan? Jaa kokemuksesi kommentteihin!

EeviSeuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

****

Kommentit

  1. Koko talon seinät maalattiin tapetin päälle paperin sävyllä ja hyvä tuli. Tykkään kun tapetti itsessään tuo seiniin pientä lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että onnistuneita maalausurakoita suoraan tapetin päälle on muitakin. Nyt kun saisi aikaiseksi maalata koko talon seinät. Se on vain aika työlästä, mutta huone kerrallaan, tavaroita ja kalusteita siirrellen.. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ihanat ilmakasvit - vinkit kasvien hoitoon.

Miten ilmakasvien kanssa tulisi elää, miten niitä hoidetaan ja missä ne tykkää asua? Aihe tuli ajankohtaiseksi, kun hankin ensimmäisen ilmakasvin kotiimme. Tutkin asiaa ja kirjoitin vinkit muistiin!
Olen toisinaan aika hitaasti lämpenevää tyyppiä. Tämä näkyy niin ilmiöiden, muotoilun kuin trendien kanssa. Tarvitsen hieman aikaa makustella uusia juttua ja silmän täytyy antaa tottua uusiin trendeihin, ennen kun voin ihan varmaksi sanoa, onko se minun juttuni vai ei. Habitare-messut, joilla vierailin viime viikonloppuna, olivatkin hyvä tilaisuus antaa silmän tottua useisiin tuleviin ja pinnalla oleviin trendeihin. Olen pistänyt merkille, että mitä enemmän jokin uusi asia luo tunteita, olipa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, kannattaa asiaa tarkastella hieman pidempään, ennen lopullisen mielipiteen muodostamista. Varsinkin jälkimmäisen tilanteen kohdalla kannattaa antaa hieman aikaa ja katsoa, onko se sittenkään niin huono juttu. Tämä sama kaava toistui myös ilmakasvien kohdalla. Al…

Täsmävinkit viherkasvien hoitoon.

Parin viime vuoden aikana on tullut opettelemalla opeteltua viherkasvien hoitoa. En siis toden totta ole luontainen viherpeukalo ja aiemmin minulla on menestynyt ainoastaan kasvit, jotka ei ole pistänyt pahakseen, vaikka niiden olemassa olon on unohtanut useammaksikin viikoksi. Toissa talvena kuitenkin päätin haastaa itseni ja kurvasin Plantagenin pihasta auto täyteen pakattuna viherkasveja. Täytynee olla hieman ylpeä itsestä, sillä kaikki nuo tuolloin ostamani kasvit on edelleen hengissä! Tämän hetkinen kunto toisilla kasveilla näyttää kuitenkin hieman nuupahtaneelta. Päätin kirjata jokaisen meiltä löytyvän kasvin täsmähoito-ohjeet itselleni muistiin, jotta osaisin lähteä kasvien ilmettä kirkastamaan. Ehkäpä joku muukin näistä hyötyy.
Lyyraviikuna on ollut hyvän aikaa todella trendikäs viherkasvi ja itsekin siitä pidän kovasti. Eritoten ihastelen sisustuskuvissa näkyviä hyvä kuntoisia, runsaat lehdet omaavia yksilöitä (ei meillä).


- Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta suojaa se kes…