Siirry pääsisältöön

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?

Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla, kohokuvioisella tapetilla. Koin tapetin hieman levottomaksi, vaikka kaunis olikin. Makuuhuoneen on hyvä olla mahdollisimman seesteinen, tällöin unikin on levollisempaa. Näin on ainakin minulla. Tapetin kohokuvion vuoksi jouduin miettimään maalaamista tarkemmin, sillä seinämaali tuskin olisi kohokuviota peittänyt useammankaan maalikerroksen jälkeen. Päätin maalata seinään struktuuripinnan, jonka alle kohokuvio varmasti peittyisi hyvin. Katselin netistä pari opetusvideoita struktuuripinnoitteen maalaamisesta ja mietin ennakkoon millä tekniikalla toteuttaisin pinnan.Kuvat täältä ja täältä

Koitin etsiä vanhoja kuvia makuuhuoneesta, mutta tuloksetta. Olen maalannut huoneen ennen blogin olemassa oloa, joten hyviä ennen ja jälkeen kuvia ei ole. Muistan kyllä ottaneeni puhelimella kuvat, mutta ne on vanhan, rikki menneen puhelimen uumenissa. Netistä löytyi kuitenkin tuo tapetti, mikä makkarissa oli, joten saatte hieman kuvaa, miltä seinät näytti ennen maalausta.

Maalaus aloitettiin pohjamaalin levityksellä. Maali on Tikkurilan täyshimmeä Harmony. Halusin seinistä valkoisen ja päädyin paperinvalkoiseen. Sävy on ihana, aikalailla vitivalkoinen. Tuolla maalilla on tarkoitus maalata muutkin seinät talosta, jahka maalauskärpänen puraisee, niiden nyt ollessa luonnonvalkoiset. Pohjamaalia levitin kaksi kerrosta, jonka jälkeen pääsin struktuuripinnoitteen levitykseen. Struktuuripinnoite on Tikkurilan Tunto Hieno, joka on Tunto-sarjan hienojakoisin struktuuripinnoite ja täyshimmeä. En halunnut liian karheaa efektiä seiniin ja tällä Tunto Hienolla tulikin juuri oikeanlainen lopputulos; rouhea, muttei liian kova.
Kuvat täältä ja täältä
Tämän yhden ainoan puhelimella otetun kuvan löysin maalausprojektista.

Efektimaalaukseen on useita tekniikka vaihtoehtoja, joista itse päädyin tapettiharjan avulla toteutettavaan vaakasuoraan viivaan. Struktuuripinnoite levitetään pienissä erissä, noin 50cm leveä kaistale kerrallaan, jonka jälkeen pintaan vedetään haluttu efekti. Pinnoite kuivahtaa nopeasti, joten lopputulos tulee vetäistä pintaan pian. Harjaa kannattaa välillä hieman kostuttaa vedessä, jolloin se liukuu paremmin pinnoitteen päällä ja lopputulos on parempi.

Ollaan oltu lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Efektipinta on todella hento, joka ei erotu liian selvästi, mutta luo kuitenkin eloa. Tykkään seinän elävästä pinnasta ja varsinkin, miten eri valo näyttäytyy seinillä. Suosittelen!

Onko lukijoissa kukaan maalannut suoraan tapetin päälle? Onnistuiko projekti hyvin vai tuliko mutkia matkaan? Jaa kokemuksesi kommentteihin!

EeviSeuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

****

Kommentit

  1. Koko talon seinät maalattiin tapetin päälle paperin sävyllä ja hyvä tuli. Tykkään kun tapetti itsessään tuo seiniin pientä lämpöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva kuulla, että onnistuneita maalausurakoita suoraan tapetin päälle on muitakin. Nyt kun saisi aikaiseksi maalata koko talon seinät. Se on vain aika työlästä, mutta huone kerrallaan, tavaroita ja kalusteita siirrellen.. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …