Siirry pääsisältöön

Takapihan muodonmuutos.

Miltä veikkaatte pihan näyttävän, kun pieneltä omakotitalotontilta kaadettiin kymmenen isoa puuta, saman verran vanhoja marjapensaita ja muutamat muut pensaat myös?

Ollaan pian asuttu kolme vuotta omakotitalossamme ja pikku hiljaa on suunniteltu ja laiteltu taloa sekä pihaa itsemme näköiseksi. Tämän kesän agenda oli kaataa puita sekä karsia pensaita, jotka nekin olivat jo päässeet kasvamaan osa niin suuriksi, että muistuttivat enemmän puita kuin pensaita. Olihan puut ja pensaat saaneet rauhassa 30 vuoden ajan kasvaa, joten kokoakin niillä oli.


Meistä ei kumpikaan, minä eikä mies, olla puutarhaihmisiä eikä pihan jatkuva laitto tunnu kummallekkaan mielekkäältä ajanvietolta. Halutaan pihan olevan mahdollisimman helppohoitoinen, sillä pelkkä nurmen leikkuukin tuntuu usein vastustavan. Myös joka vuotinen haravointi alkoi tuntua puuduttavalta, vaikka se itseasiassa allekirjoittaneen mielestä onkin ihan mukavaa puuhaa, mutta täytettyämme keväällä taas noin 23 suurta muovisäkillistä lehtiä, päätettiin puiden saavan lähteä. Puut alkoi olla myös osittain jo niin kuivia oksistoltaan, että pienenkin tuulen puuskan jälkeen pihaa sai siivota keppimerestä.

Takapihalla kasvoi kaksi hopeapajua, kaksi pihlajaa, yksi terijoensalava sekä viisi koivua, joista yksi jätettiin kaatamatta. Niiden lisäksi kasvustoa oli muutakin, mutten muista mitä olivat. Ymmärsin niiden kuitenkin olevan pensaita, jotka olivat päässeet kasvamaan suht kookkaiksi. Mustaa ja punaista viinimarjaa oli myös sekä muutama pieni karviainen.


Meillä oli metsuri kaatamassa haastavimmat puut ja mies kaatoi talkooporukan kanssa loput. Talkooporukka oli kultaakin kalliimpi, kiitos heille kaikille isosta avusta ❥ Metsuri on tuttuni ja homma hoitui häneltä ongelmitta. Hurjan näköistä touhua tuo puiden kaato, varsinkin kun puulla on korkeutta. Mutta kyllä ammattilaisen työtä on ilo katsella! Mikäli kaipaat hyvää metsuria Jyväskylän lähistöllä, voin lämpimästi suositella Rikua. Ota yhteyttä minuun, niin saat hänen yhteystiedot. Hänellä ei vielä ole omia sivuja, joiden kautta saisi miehen kiinni. Olen tosin ymmärtänyt hänen tekevän töitä ympäri Suomen, joten toimipaikka ei taida olla rajattu.


Kyllähän siinä maisema avartui ja aurinko pääsee nyt hienosti takapihaa lämmittämään, kun lähdettiin kasvustoa karsimaan ihan isolla kädellä. Myös naapurit pääsevät vihdoin nauttimaan terassillaan auringosta! Olen niin iloinen myös sisällä vallitsevasta valon määrästä puiden kaadon jälkeen. Fiilis oli mahtava, kun valo miltei tulvi sisään ja tuntui, että asuntoon tuli lisää neliöitä. Myös valokuvaaminen sisällä on helpottunut lisääntyneen valon takia ja uusia kuvakulmia saatu käyttöön. Mahtavaa!
Piha on nyt karsittu, mutta työtä vielä riittää hyvin koko syksyksi. Puut täytyy vielä tehdä polttopuiksi ja osa pensaista on vielä juurineen maassa, joten ne täytyy kaivaa ylös. Meillä on myös tarkoitus syksymmällä ottaa vielä kaivinkone kääntämään maata tontin alareunasta. Meillä kasvaa siellä inhottavaa ja vaarallista myrkkyputkea, jonka hävitys on niin hankalaa, ettei enää keksitä muuta, kuin kääntää koko kaistale nurin. Onko putki teille tuttu? Kannattaa tutustua kasviin, varsinkin Keski-Suomessa turhankin laajalle levinnyt ja todellakin terveydelle vaarallinen kasvi on hyvä tuntea, niin aikuisten kuin lasten. Olen itse tutustunut kasviin jonkun verran, joten voin joskus kirjoittaa postauksenkin siitä, mikäli kiinnostusta löytyy.
Suunnitelmissa olisi laittaa mukulakiveä koristeeksi rinteeseen. Tykkään kivestä, eikä sitten tarvitsisi miettiä rikkaruohojen kitkemisestä. Haaveilemme omasta laavusta pellon reunalle, mutta sitä ennen täytyy saada myrkkykasvit pois tontilta ja pihan pohjatyöt tehtyä.

Vielä ennen ja jälkeen kuvat.Miltä muutos näyttää? Olisitteko jättäneet puut kaatamatta vai tykkäättekö tekin avarasta ja mahtavasta peltomaisemasta?


Eevi

Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

DIY-valaisin.

Tässä tulee blogihistoriani ensimmäinen DIY-postaus. DIY-projekti on toteutettu noin 2,5 vuotta sitten, kun muutimme omakotitaloomme. Itse tehty valaisin on näyttävä kaikessa yksinkertaisuudessaan ja saakin usein kehuja vierailta.
Valaisin sijaitsee saarekkeen päällä, joka eriyttää olohuoneen ja keittiön omiksi tiloiksi. Saareke on 202cm leveä ja valaisinkin on miltei yhtä leveä. Sain idean DIY-valaisimeen Pinterestistä, mitä tulikin selailtua paljon miettiessäni sisustusideoita uuteen kotiimme. Emme tainneet etsiä valaisinta kaupoista valmiina ollenkaan, kun sain idean itsetehdystä valaisimesta.

Projekti eteni kivuitta työnjaolla minä suunnittelija & tavaran hankkija, mies toteuttaja. Onnea on oma sähkömies ❥ Ostimme valaisimen osat Clas Ohlsonilta. Johto ja lampunkanta olivat valmiina kiinni toisissaan. Erivärisiä lampunkantoja oli saatavilla, joista me valitsimme tumman pronssin. Väri sitoo yhteen keittiön valaisimet ja istuu muutenkin tämän hetkiseen keittiön värimaailmaan. Heh…

Inspiroivat asuntomessut 2017

Asuntomessut Mikkelissä tältä vuodelta läpi koluttu ja koettu. Messut oli erittäin hyvin järjestetty ja kohteet lyhyesti sanottuna aivan mahtavia. Alueen arkkitehtuuri yleisesti, kohteiden sisustukset ja tietenkin messualueen sijainti Saimaan rannalla on kerrassaan upea. Värimaailmat kohteissa oli tänä vuonna erityisen mieluisat ja erityismaininta täytyy antaa pihasuunnitteluista. Kunttaa ja kiveä, minun unelma!

Messujen kohteet oli yleisesti ottaen kaikki ihania omalla tavallaan ja jokaisesta kohteesta löytyi jokin juttu, mikä sykähdytti. Toki sieltä nousi myös ne muutamat omat suosikit ylitse muiden. Näissä kohteissa oli niin paljon omaa silmää miellyttäviä elementtejä, että messujen jälkeinen yö meni ylikierroksilla sisustusunia näkiessä. Voitte siis vaan arvata, kuinka paljon inspiroiduin näiden kohteiden myötä. Muutamat asiat jäi eritoten mieleeni messuilta, jotka näkyivätkin useassa kohteessa ja olivat minulle itselleni erittäin mieluisia. 

Mustat keittiöt ja tummat pinnat. Useass…

Mustat huonekalut - uhka vai mahdollisuus?

Sisustusfoorumeilla haahuilu on mukavaa puuhaa. Siellä pääsee kurkistamaan tuntemattomien ihmisten koteihin ja parhaimmassa tapauksessa mukaan tarttuu todella hyviä sisustusideoita ja -oivalluksia. Monien kodit on tällä hetkellä sisustettu hyvin vaaleasti. Tämä huomio toki voi johtua foorumien, mitä tulee seurattua, vallitsevista sisustustyyleistä. Mutta olen kyllä pistänyt saman merkille myös huonekaluliikkeissä pyörittyäni ja mainoksia selailtuani, että tarjonnan yleinen väriskaala on melko vaaleaa. Vaalea sisustus on trendikäs.Meillä suurin osa huonekaluista on mustia. Osa huonekaluista on minun vanhoja, ajalta ennen kun laitettiin lusikat ja haarukat samaan laatikkoon, osa yhteisiä valintoja ajalta, kun asuttiin mieheni kaksiossa ja osa on hankittu nykyiseen omakotitaloomme muutaman vuoden sisällä. Pariin otteeseen, asuessamme jo nykyisessä osoitteessa, olen potenut pienimuotoista sisustuskriisiä ja ajatellut mustien huonekalujemme olevan todella ahdistavia ja mauttomia ja olen lö…