Siirry pääsisältöön

Takapihan muodonmuutos.

Miltä veikkaatte pihan näyttävän, kun pieneltä omakotitalotontilta kaadettiin kymmenen isoa puuta, saman verran vanhoja marjapensaita ja muutamat muut pensaat myös?

Ollaan pian asuttu kolme vuotta omakotitalossamme ja pikku hiljaa on suunniteltu ja laiteltu taloa sekä pihaa itsemme näköiseksi. Tämän kesän agenda oli kaataa puita sekä karsia pensaita, jotka nekin olivat jo päässeet kasvamaan osa niin suuriksi, että muistuttivat enemmän puita kuin pensaita. Olihan puut ja pensaat saaneet rauhassa 30 vuoden ajan kasvaa, joten kokoakin niillä oli.


Meistä ei kumpikaan, minä eikä mies, olla puutarhaihmisiä eikä pihan jatkuva laitto tunnu kummallekkaan mielekkäältä ajanvietolta. Halutaan pihan olevan mahdollisimman helppohoitoinen, sillä pelkkä nurmen leikkuukin tuntuu usein vastustavan. Myös joka vuotinen haravointi alkoi tuntua puuduttavalta, vaikka se itseasiassa allekirjoittaneen mielestä onkin ihan mukavaa puuhaa, mutta täytettyämme keväällä taas noin 23 suurta muovisäkillistä lehtiä, päätettiin puiden saavan lähteä. Puut alkoi olla myös osittain jo niin kuivia oksistoltaan, että pienenkin tuulen puuskan jälkeen pihaa sai siivota keppimerestä.

Takapihalla kasvoi kaksi hopeapajua, kaksi pihlajaa, yksi terijoensalava sekä viisi koivua, joista yksi jätettiin kaatamatta. Niiden lisäksi kasvustoa oli muutakin, mutten muista mitä olivat. Ymmärsin niiden kuitenkin olevan pensaita, jotka olivat päässeet kasvamaan suht kookkaiksi. Mustaa ja punaista viinimarjaa oli myös sekä muutama pieni karviainen.


Meillä oli metsuri kaatamassa haastavimmat puut ja mies kaatoi talkooporukan kanssa loput. Talkooporukka oli kultaakin kalliimpi, kiitos heille kaikille isosta avusta ❥ Metsuri on tuttuni ja homma hoitui häneltä ongelmitta. Hurjan näköistä touhua tuo puiden kaato, varsinkin kun puulla on korkeutta. Mutta kyllä ammattilaisen työtä on ilo katsella! Mikäli kaipaat hyvää metsuria Jyväskylän lähistöllä, voin lämpimästi suositella Rikua. Ota yhteyttä minuun, niin saat hänen yhteystiedot. Hänellä ei vielä ole omia sivuja, joiden kautta saisi miehen kiinni. Olen tosin ymmärtänyt hänen tekevän töitä ympäri Suomen, joten toimipaikka ei taida olla rajattu.


Kyllähän siinä maisema avartui ja aurinko pääsee nyt hienosti takapihaa lämmittämään, kun lähdettiin kasvustoa karsimaan ihan isolla kädellä. Myös naapurit pääsevät vihdoin nauttimaan terassillaan auringosta! Olen niin iloinen myös sisällä vallitsevasta valon määrästä puiden kaadon jälkeen. Fiilis oli mahtava, kun valo miltei tulvi sisään ja tuntui, että asuntoon tuli lisää neliöitä. Myös valokuvaaminen sisällä on helpottunut lisääntyneen valon takia ja uusia kuvakulmia saatu käyttöön. Mahtavaa!
Piha on nyt karsittu, mutta työtä vielä riittää hyvin koko syksyksi. Puut täytyy vielä tehdä polttopuiksi ja osa pensaista on vielä juurineen maassa, joten ne täytyy kaivaa ylös. Meillä on myös tarkoitus syksymmällä ottaa vielä kaivinkone kääntämään maata tontin alareunasta. Meillä kasvaa siellä inhottavaa ja vaarallista myrkkyputkea, jonka hävitys on niin hankalaa, ettei enää keksitä muuta, kuin kääntää koko kaistale nurin. Onko putki teille tuttu? Kannattaa tutustua kasviin, varsinkin Keski-Suomessa turhankin laajalle levinnyt ja todellakin terveydelle vaarallinen kasvi on hyvä tuntea, niin aikuisten kuin lasten. Olen itse tutustunut kasviin jonkun verran, joten voin joskus kirjoittaa postauksenkin siitä, mikäli kiinnostusta löytyy.
Suunnitelmissa olisi laittaa mukulakiveä koristeeksi rinteeseen. Tykkään kivestä, eikä sitten tarvitsisi miettiä rikkaruohojen kitkemisestä. Haaveilemme omasta laavusta pellon reunalle, mutta sitä ennen täytyy saada myrkkykasvit pois tontilta ja pihan pohjatyöt tehtyä.

Vielä ennen ja jälkeen kuvat.Miltä muutos näyttää? Olisitteko jättäneet puut kaatamatta vai tykkäättekö tekin avarasta ja mahtavasta peltomaisemasta?


Eevi

Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Ihanat ilmakasvit - vinkit kasvien hoitoon.

Miten ilmakasvien kanssa tulisi elää, miten niitä hoidetaan ja missä ne tykkää asua? Aihe tuli ajankohtaiseksi, kun hankin ensimmäisen ilmakasvin kotiimme. Tutkin asiaa ja kirjoitin vinkit muistiin!
Olen toisinaan aika hitaasti lämpenevää tyyppiä. Tämä näkyy niin ilmiöiden, muotoilun kuin trendien kanssa. Tarvitsen hieman aikaa makustella uusia juttua ja silmän täytyy antaa tottua uusiin trendeihin, ennen kun voin ihan varmaksi sanoa, onko se minun juttuni vai ei. Habitare-messut, joilla vierailin viime viikonloppuna, olivatkin hyvä tilaisuus antaa silmän tottua useisiin tuleviin ja pinnalla oleviin trendeihin. Olen pistänyt merkille, että mitä enemmän jokin uusi asia luo tunteita, olipa ne sitten positiivisia tai negatiivisia, kannattaa asiaa tarkastella hieman pidempään, ennen lopullisen mielipiteen muodostamista. Varsinkin jälkimmäisen tilanteen kohdalla kannattaa antaa hieman aikaa ja katsoa, onko se sittenkään niin huono juttu. Tämä sama kaava toistui myös ilmakasvien kohdalla. Al…

Täsmävinkit viherkasvien hoitoon.

Parin viime vuoden aikana on tullut opettelemalla opeteltua viherkasvien hoitoa. En siis toden totta ole luontainen viherpeukalo ja aiemmin minulla on menestynyt ainoastaan kasvit, jotka ei ole pistänyt pahakseen, vaikka niiden olemassa olon on unohtanut useammaksikin viikoksi. Toissa talvena kuitenkin päätin haastaa itseni ja kurvasin Plantagenin pihasta auto täyteen pakattuna viherkasveja. Täytynee olla hieman ylpeä itsestä, sillä kaikki nuo tuolloin ostamani kasvit on edelleen hengissä! Tämän hetkinen kunto toisilla kasveilla näyttää kuitenkin hieman nuupahtaneelta. Päätin kirjata jokaisen meiltä löytyvän kasvin täsmähoito-ohjeet itselleni muistiin, jotta osaisin lähteä kasvien ilmettä kirkastamaan. Ehkäpä joku muukin näistä hyötyy.
Lyyraviikuna on ollut hyvän aikaa todella trendikäs viherkasvi ja itsekin siitä pidän kovasti. Eritoten ihastelen sisustuskuvissa näkyviä hyvä kuntoisia, runsaat lehdet omaavia yksilöitä (ei meillä).


- Sijoita kasvi valoisaan paikkaan, mutta suojaa se kes…