Siirry pääsisältöön

Takapihan muodonmuutos.

Miltä veikkaatte pihan näyttävän, kun pieneltä omakotitalotontilta kaadettiin kymmenen isoa puuta, saman verran vanhoja marjapensaita ja muutamat muut pensaat myös?

Ollaan pian asuttu kolme vuotta omakotitalossamme ja pikku hiljaa on suunniteltu ja laiteltu taloa sekä pihaa itsemme näköiseksi. Tämän kesän agenda oli kaataa puita sekä karsia pensaita, jotka nekin olivat jo päässeet kasvamaan osa niin suuriksi, että muistuttivat enemmän puita kuin pensaita. Olihan puut ja pensaat saaneet rauhassa 30 vuoden ajan kasvaa, joten kokoakin niillä oli.


Meistä ei kumpikaan, minä eikä mies, olla puutarhaihmisiä eikä pihan jatkuva laitto tunnu kummallekkaan mielekkäältä ajanvietolta. Halutaan pihan olevan mahdollisimman helppohoitoinen, sillä pelkkä nurmen leikkuukin tuntuu usein vastustavan. Myös joka vuotinen haravointi alkoi tuntua puuduttavalta, vaikka se itseasiassa allekirjoittaneen mielestä onkin ihan mukavaa puuhaa, mutta täytettyämme keväällä taas noin 23 suurta muovisäkillistä lehtiä, päätettiin puiden saavan lähteä. Puut alkoi olla myös osittain jo niin kuivia oksistoltaan, että pienenkin tuulen puuskan jälkeen pihaa sai siivota keppimerestä.

Takapihalla kasvoi kaksi hopeapajua, kaksi pihlajaa, yksi terijoensalava sekä viisi koivua, joista yksi jätettiin kaatamatta. Niiden lisäksi kasvustoa oli muutakin, mutten muista mitä olivat. Ymmärsin niiden kuitenkin olevan pensaita, jotka olivat päässeet kasvamaan suht kookkaiksi. Mustaa ja punaista viinimarjaa oli myös sekä muutama pieni karviainen.


Meillä oli metsuri kaatamassa haastavimmat puut ja mies kaatoi talkooporukan kanssa loput. Talkooporukka oli kultaakin kalliimpi, kiitos heille kaikille isosta avusta ❥ Metsuri on tuttuni ja homma hoitui häneltä ongelmitta. Hurjan näköistä touhua tuo puiden kaato, varsinkin kun puulla on korkeutta. Mutta kyllä ammattilaisen työtä on ilo katsella! Mikäli kaipaat hyvää metsuria Jyväskylän lähistöllä, voin lämpimästi suositella Rikua. Ota yhteyttä minuun, niin saat hänen yhteystiedot. Hänellä ei vielä ole omia sivuja, joiden kautta saisi miehen kiinni. Olen tosin ymmärtänyt hänen tekevän töitä ympäri Suomen, joten toimipaikka ei taida olla rajattu.


Kyllähän siinä maisema avartui ja aurinko pääsee nyt hienosti takapihaa lämmittämään, kun lähdettiin kasvustoa karsimaan ihan isolla kädellä. Myös naapurit pääsevät vihdoin nauttimaan terassillaan auringosta! Olen niin iloinen myös sisällä vallitsevasta valon määrästä puiden kaadon jälkeen. Fiilis oli mahtava, kun valo miltei tulvi sisään ja tuntui, että asuntoon tuli lisää neliöitä. Myös valokuvaaminen sisällä on helpottunut lisääntyneen valon takia ja uusia kuvakulmia saatu käyttöön. Mahtavaa!
Piha on nyt karsittu, mutta työtä vielä riittää hyvin koko syksyksi. Puut täytyy vielä tehdä polttopuiksi ja osa pensaista on vielä juurineen maassa, joten ne täytyy kaivaa ylös. Meillä on myös tarkoitus syksymmällä ottaa vielä kaivinkone kääntämään maata tontin alareunasta. Meillä kasvaa siellä inhottavaa ja vaarallista myrkkyputkea, jonka hävitys on niin hankalaa, ettei enää keksitä muuta, kuin kääntää koko kaistale nurin. Onko putki teille tuttu? Kannattaa tutustua kasviin, varsinkin Keski-Suomessa turhankin laajalle levinnyt ja todellakin terveydelle vaarallinen kasvi on hyvä tuntea, niin aikuisten kuin lasten. Olen itse tutustunut kasviin jonkun verran, joten voin joskus kirjoittaa postauksenkin siitä, mikäli kiinnostusta löytyy.
Suunnitelmissa olisi laittaa mukulakiveä koristeeksi rinteeseen. Tykkään kivestä, eikä sitten tarvitsisi miettiä rikkaruohojen kitkemisestä. Haaveilemme omasta laavusta pellon reunalle, mutta sitä ennen täytyy saada myrkkykasvit pois tontilta ja pihan pohjatyöt tehtyä.

Vielä ennen ja jälkeen kuvat.Miltä muutos näyttää? Olisitteko jättäneet puut kaatamatta vai tykkäättekö tekin avarasta ja mahtavasta peltomaisemasta?


Eevi

Seuraa blogia:
IG decofeast || FB decoFeast.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …