Siirry pääsisältöön

Reipas, suorittaja, uupunut.

Voisko tänään olla taas maksalaatikkopäivä? Kysyin viestillä mieheltäni yksi päivä hänen ollessaan töissä. Olin ollut kotona yksin koko päivän tekemättä mitään, mutta pelkkä ajatus ruuan laitosta perheelle alkoi ahdistaa ja väsyttää entisestään. Olen pikkuista vaille kolmekymppinen ja toista kertaa vuoden sisään sairauslomalla uupumuksen takia. Pian onnekseni alkaa kesäloma ja voin rauhassa ladata akkuja "hyvällä omallatunnolla". Sairauslomalla huono omatunto nostaa toisinaan päätä, vaikka kukaan ei ole antanut sellaiseen mitään eväitä. Kukaan muu paitsi minä itse. 
Mainitsin luopumisen tuskaa käsittelevässä tekstissäni omaavani perfektionistin piirteitä. Tällä hetkellä elämässäni olen eniten vaativa itseäni kohtaan, kuin koskaan. Tämä tunne tosin voi johtua myös siitä, että olen alkanut tiedostamaan tätä piirrettä itsessäni ja koska arki on tänä päivänä monin verroin kuormittavampaa, kuin esimerkiksi 5 vuotta sitten, alkaa seurauksetkin näkyä.

Olen huomannut itsessäni piirteen, mille hyvin ominaista on tietyissä asioissa todella mustavalkoinen ajattelu. Tämä kohdistuu nimenomaan tekemiseen. Kun teen töitä tai harrastan jotain, haluan olla erittäin tuottelias. Minulla on hyvin usein vain ja ainoastaan on/off asennot käytössä. Mottoni voisi hyvin olla "silloin kun tehdään, tehdään kunnolla". Kohdallani tuo ajatus on aivan liian mustavalkoinen. Jos en jaksa tai pysty täyttämään omia, usein mahdottomiakin tavotteita, epäonnistumisen tunne valtaa minut ja pitkässä juoksussa vie voimia. Loppujen lopuksi tuollainen hullu repiminen uuvuttaa ja polttaa loppuun, seurauksena sairauslomaa ja tilanne, missä on pakko levätä. Ja tämä on se minun off-asento. Sitten ei tehdä mitään.
Tuona samaisena päivänä kotona yksin ollessa en jaksanut tehdä mitään, paitsi pedata pedit. Podin huonoa omaatuntoa, etten käytä tuota arvokasta yksinoloa hyödyksi ja tee jotain fiksua, esimerkiksi leikkaa nurmea, siivoa, maalaa seinää tai vaikka pese mattoja. Mieluiten tietenkin kaikkea edellä mainittua yhtä aikaa, koska multitasking. Tajusin ahdistuvani siitä lisää, etten jaksa suorittaa ja olla tuottelias. Ahdistus kasvoi, kun ajattelin että pian pitää sairausloman jälkeen olla taas reipas töissä ja nyt en jaksa edes rempata tytölle leikkimökkiä. Hullu noidankehä. Kerroin miehelle hänen tultua töistä, etten ole jaksanut tehdä tänään mitään muuta, kuin pedata sängyt. Samaan aikaan mielessäni takoi ajatus, että olisi pitänyt jaksaa tehdä edes kunnon ruoka. Mies tokaisi, että olisit jättänyt nekin petaamatta ja antoi pusun poskelle. Ajattelin hölmistyneenä, että enhän mä nyt voi olla petaamatta. 
Olen kiitollinen, että lähipiirini on ollut tosi ymmärtäväinen ja tsemppaava uupukseni suhteen. Mieheni omalla lunkilla asenteellaan näyttää mallia, että elämä menee mukavasti eteenpäin sen kummemmin stressaamatta ja koko ajan ei tarvitse suorittaa. Hänen rento ote elämään ärsyttää minua toisinaan, mutta nyt kun olen toistuvasti kysynyt itseltäni miksi, luulen vastauksen piilevän juurikin siinä, etten itse oikein osaa. Työkaverini on ollut arvokas tuki minulle. Hän on tsempannut ja ymmärtänyt täysin tuntemuksiani uupumuksen keskellä. Sanonut suoraan, että työt odottaa ja tuut sitten vasta töihin, kun se tuntuu hyvältä. Hän sanoi myös, että nostaa hattua, kun tajusin nostaa kädet ilmaan jo tässä vaiheessa. Tuntuikin oudolta, että minulle, joka on aiemmin arvottanut oman arvonsa ihmisenä hyvin pitkälle tekemisen ja aikaan saannosten perusteella, saakin yhtäkkiä kunnioitusta siitä, että osaa pitää huolta itsestään, omasta jaksamisesta ja tajuaa höllätä. Nuo sanat jotka työkaverini minulle sanoi, oli todella merkittävät. Ihan kuin joku ratas päässäni olisi lonksahtanut hieman kohdalleen ja saanut minua ajattelemaan, että voin olla ja olenkin, arvokas myös vähemmän tuotteliaana ja reippaana. Aina ei tarvitse tehdä 130%, vaan 90 pinnaakin on jo ihan hyvä suoritus. Tuo oivallus on minulle tärkeä, mutta jotta osaan elää ajatusta todeksi, joudun kyllä tekemään sen eteen vielä töitä. 

Huomenna yritän jättää sängyn petaamatta. Luulen, että selviän siitä hengissä.
Pitäkää itsestänne huolta <3

Eevi

Kommentit

 1. Jaksamista! Saman asian syövereissä olen paininut ja painin edelleenkin. Niin tuttua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susa kommentista ja tsempistä! Tiedän, että meitä on paljon ja toivon, että useampi tajuaisi ottaa aikalisän tarpeeksi ajoissa. Mitä pidemmälle antaa mennä, sitä pidempään toipuminen kestää. Ja tietysti virheistä oppiminen, sehän se olisi kultaakin kalliimpaa.. Tsemppiä sinulle Susa myös <3

   Poista
 2. Sä oot oikeilla linjoilla, kun oot tiedostanut jo noin hyvin asioita :) Vielä, kun pystyy työstämään tuota huonoa omaatuntoa <3 Tunnistan kyllä sen, aina tuntuu olevan jostan huono omatunto. Mutta kyllä tässä lapsen myötä on pakko ollut opetella vähän antamaan siimaa itselleen ja opettelu jatkuu :) Tsemppiä ja leppoista päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina kommentista ja tsempistä! Pienin askelin eteenpäin. Tsempit sinullekin arkeen! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tapetin päälle maalaaminen.

Kirjava, hieman kohokuvioinen tapetti oli kaunis, mutta kuitenkin turhan levoton makuuhuoneeseen. En kuitenkaan jaksanut alkaa tapettia poistamaan, vaan päätin maalata suoraan päälle. Minkälaista jälkeä tuli?
Melko yleinen mielipide on, ettei tapetin päälle kannata maalata. Ja toki siinä on perääkin. Jos tapetti on huonosti kiinni alustassa, voi se herkästi lähteä maalin kosteuden voimasta kupruilemaan ja pahimmassa tapauksessa irtoaa maalin alta. Tähän sain maalikaupasta vinkin millä halutessaan voi testata, lähteekö tapetti mahdollisesti irti maalatessa. Vinkki oli yksinkertainen; kostuta tapettia vedellä. Mikäli tapetti ei vedestä tykkää huonoa, todennäköistä on, että maalin voi tapetin päälle maalata ongelmitta.


Itse tiesin ammattilaisen laittaneen talomme tapetit ja maalikaupan myyjänkin ollessa vakuuttunut tapetin olevan hyvin kiinni seinässä ammattilaisen jäljiltä, saatoin huoletta ryhtyä maalaus hommiin. Kohde oli siis makuuhuoneemme, missä kolme seinää oli tapetoitu kirjavalla…

Sykähdyttävimmät sisustustrendit 2018.

Monet mediat ja blogit on listanneet vuoden 2018 sisustustrendejä näin alku vuoden kunniaksi. Mitä on luvassa, mikä kiinnostaa ja ihastuttaa sisustajaa vuonna 2018? Itse halusin myös koota postauksen, joka on täynnä sykähdyttäviä trendejä.
Sammuneet sävytTikkurila julkisti tapansa mukaan viime vuoden puolella tämän vuoden värin sekä värikokoelman, missä kaikki värit sulautuu toisiinsa tehden niiden yhdistelystä helppoa. Tikkurilan vuoden värit toistaa samaa linjaa kuin muutkin; ihania murrettuja, sammuneita sävyjä. Väreissä pinnalla tulee erityisesti olemaan punaisen ja nuden eri sävyt, sekä murretut pastellit, eritoten roosaa näkyy paljon.Kuvat: Tikkurila / H&M Home / fermLIVING
KeramiikkaKeramiikkaa näkyi viime vuoden aikana jo paljon, mutta uskon sen suosion nousevan vielä entisestään tänä vuonna. Erityisesti keraamiset astiat ja maljakot tuntuu erittäin trendikkäiltä ja monien sisustuskauppojen valikoimissa tämä on nähtävissä. 
Kuvat: Tine K Home
TaideViime vuosina paljon pinnall…

Sängynpäädyn suunnittelusta seinän purkuun - asioilla on tapana rönsyillä.

Olen tässä viime aikoina enenevissä määrin miettinyt sängynpäädyn hankkimista. Meillä ei koskaan ole ollut sängynpäätyä, mutta nyt olisi kehiteltävä jotain. Kodin sisustaminen on loputon suo ja usein homma lähtee hieman rönsyilemään. Sängynpäädyn suunnittelukin ajautui seinän purkuajatuksiin.
Meillä on makkarin seinässä valkoinen, struktuuripinnoitteella vedetty efektimaali, jonka maalasin noin pari vuotta sitten. Maali on ollut oikein hyvä, eikä seinä ole likaantunut tyynyistä, vaikka ne suoraan seinää vasten onkin. Yksi pieni ongelma tosin ilmeni tässä taannoin. Jokin aika sitten petasin vaihtelun vuoksi mustan aluslakanan sänkyyn, minkä myötä paljastui, että seinästä irtoaa sänkyyn ohutta pölyä tuosta struktuuripinnoitteesta. Tätä ei oltu koskaan aiemmin huomattu yleensä aina sängyssä olevien valkoisten aluslakanoiden takia. Eipä tarvitse enää ihmetellä omaa aivastelun määrää, kerta nukutaan siinä maalipölyssä! Näin pölyallergikkona sängyn alla (toisinaan) olevat pölypallotkin voiva…