Siirry pääsisältöön

Reipas, suorittaja, uupunut.

Voisko tänään olla taas maksalaatikkopäivä? Kysyin viestillä mieheltäni yksi päivä hänen ollessaan töissä. Olin ollut kotona yksin koko päivän tekemättä mitään, mutta pelkkä ajatus ruuan laitosta perheelle alkoi ahdistaa ja väsyttää entisestään. Olen pikkuista vaille kolmekymppinen ja toista kertaa vuoden sisään sairauslomalla uupumuksen takia. Pian onnekseni alkaa kesäloma ja voin rauhassa ladata akkuja "hyvällä omallatunnolla". Sairauslomalla huono omatunto nostaa toisinaan päätä, vaikka kukaan ei ole antanut sellaiseen mitään eväitä. Kukaan muu paitsi minä itse. 
Mainitsin luopumisen tuskaa käsittelevässä tekstissäni omaavani perfektionistin piirteitä. Tällä hetkellä elämässäni olen eniten vaativa itseäni kohtaan, kuin koskaan. Tämä tunne tosin voi johtua myös siitä, että olen alkanut tiedostamaan tätä piirrettä itsessäni ja koska arki on tänä päivänä monin verroin kuormittavampaa, kuin esimerkiksi 5 vuotta sitten, alkaa seurauksetkin näkyä.

Olen huomannut itsessäni piirteen, mille hyvin ominaista on tietyissä asioissa todella mustavalkoinen ajattelu. Tämä kohdistuu nimenomaan tekemiseen. Kun teen töitä tai harrastan jotain, haluan olla erittäin tuottelias. Minulla on hyvin usein vain ja ainoastaan on/off asennot käytössä. Mottoni voisi hyvin olla "silloin kun tehdään, tehdään kunnolla". Kohdallani tuo ajatus on aivan liian mustavalkoinen. Jos en jaksa tai pysty täyttämään omia, usein mahdottomiakin tavotteita, epäonnistumisen tunne valtaa minut ja pitkässä juoksussa vie voimia. Loppujen lopuksi tuollainen hullu repiminen uuvuttaa ja polttaa loppuun, seurauksena sairauslomaa ja tilanne, missä on pakko levätä. Ja tämä on se minun off-asento. Sitten ei tehdä mitään.
Tuona samaisena päivänä kotona yksin ollessa en jaksanut tehdä mitään, paitsi pedata pedit. Podin huonoa omaatuntoa, etten käytä tuota arvokasta yksinoloa hyödyksi ja tee jotain fiksua, esimerkiksi leikkaa nurmea, siivoa, maalaa seinää tai vaikka pese mattoja. Mieluiten tietenkin kaikkea edellä mainittua yhtä aikaa, koska multitasking. Tajusin ahdistuvani siitä lisää, etten jaksa suorittaa ja olla tuottelias. Ahdistus kasvoi, kun ajattelin että pian pitää sairausloman jälkeen olla taas reipas töissä ja nyt en jaksa edes rempata tytölle leikkimökkiä. Hullu noidankehä. Kerroin miehelle hänen tultua töistä, etten ole jaksanut tehdä tänään mitään muuta, kuin pedata sängyt. Samaan aikaan mielessäni takoi ajatus, että olisi pitänyt jaksaa tehdä edes kunnon ruoka. Mies tokaisi, että olisit jättänyt nekin petaamatta ja antoi pusun poskelle. Ajattelin hölmistyneenä, että enhän mä nyt voi olla petaamatta. 
Olen kiitollinen, että lähipiirini on ollut tosi ymmärtäväinen ja tsemppaava uupukseni suhteen. Mieheni omalla lunkilla asenteellaan näyttää mallia, että elämä menee mukavasti eteenpäin sen kummemmin stressaamatta ja koko ajan ei tarvitse suorittaa. Hänen rento ote elämään ärsyttää minua toisinaan, mutta nyt kun olen toistuvasti kysynyt itseltäni miksi, luulen vastauksen piilevän juurikin siinä, etten itse oikein osaa. Työkaverini on ollut arvokas tuki minulle. Hän on tsempannut ja ymmärtänyt täysin tuntemuksiani uupumuksen keskellä. Sanonut suoraan, että työt odottaa ja tuut sitten vasta töihin, kun se tuntuu hyvältä. Hän sanoi myös, että nostaa hattua, kun tajusin nostaa kädet ilmaan jo tässä vaiheessa. Tuntuikin oudolta, että minulle, joka on aiemmin arvottanut oman arvonsa ihmisenä hyvin pitkälle tekemisen ja aikaan saannosten perusteella, saakin yhtäkkiä kunnioitusta siitä, että osaa pitää huolta itsestään, omasta jaksamisesta ja tajuaa höllätä. Nuo sanat jotka työkaverini minulle sanoi, oli todella merkittävät. Ihan kuin joku ratas päässäni olisi lonksahtanut hieman kohdalleen ja saanut minua ajattelemaan, että voin olla ja olenkin, arvokas myös vähemmän tuotteliaana ja reippaana. Aina ei tarvitse tehdä 130%, vaan 90 pinnaakin on jo ihan hyvä suoritus. Tuo oivallus on minulle tärkeä, mutta jotta osaan elää ajatusta todeksi, joudun kyllä tekemään sen eteen vielä töitä. 

Huomenna yritän jättää sängyn petaamatta. Luulen, että selviän siitä hengissä.
Pitäkää itsestänne huolta <3

Eevi

Kommentit

 1. Jaksamista! Saman asian syövereissä olen paininut ja painin edelleenkin. Niin tuttua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susa kommentista ja tsempistä! Tiedän, että meitä on paljon ja toivon, että useampi tajuaisi ottaa aikalisän tarpeeksi ajoissa. Mitä pidemmälle antaa mennä, sitä pidempään toipuminen kestää. Ja tietysti virheistä oppiminen, sehän se olisi kultaakin kalliimpaa.. Tsemppiä sinulle Susa myös <3

   Poista
 2. Sä oot oikeilla linjoilla, kun oot tiedostanut jo noin hyvin asioita :) Vielä, kun pystyy työstämään tuota huonoa omaatuntoa <3 Tunnistan kyllä sen, aina tuntuu olevan jostan huono omatunto. Mutta kyllä tässä lapsen myötä on pakko ollut opetella vähän antamaan siimaa itselleen ja opettelu jatkuu :) Tsemppiä ja leppoista päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina kommentista ja tsempistä! Pienin askelin eteenpäin. Tsempit sinullekin arkeen! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti on tärkeä. Kiitos, kun kommentoit!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …