Siirry pääsisältöön

Osaatko luopua turhasta?"En raaski hävittää tätä, ehkä tarviin sitä vielä joskus". Kuulostaako tutulta ajatukselta? Veikkaan, että monelle ja itsellenikin tämä on ollut totta joskus nuorempana. Onnekseni olen oppinut tuosta tavasta irti. Osasyynä voi olla useat muutot, joita viimeisen 10 vuoden aikana on nopeasti laskettuna kertynyt 10. Muutto per vuosi, ei huono! Muuttojen keskellä on ollut aina hyvä tilaisuus tehdä kotona pientä inventaariota ja heittää turhaa tavaraa pois. Muutoissa tuo tavaroiden karsiminen on aina niin luontevaa ja tullut tehtyä kivuitta. 

Noin 2,5 vuotta sitten ostettiin omakotitalo ja ollaan asetuttu aloillemme tänne isompien neliöiden ympärille ja voi vaan arvata, miten se tavara alkaa löytämään paikkansa jokaisesta hyllystä, kaapista ja kolosta. En ole lukenut viime aikoina kovasti pinnalla ollutta KonMari-kirjaa, mutta tiedän periaatteen. Olen "marittanut" tavaroitani jo vuosia kaikkien noiden muuttojen keskellä, mutta omakotitaloon muuttaessa, neliöiden ja kaappitilan suuretessa huomasin, ettei se enää tullakaan niin luontevasti. Aloin jossain vaiheessa hieman jopa hamstraamaan tavaraa ja ajattelin usein nuo maagiset sanat mielessäni; "ehkä tarvitsen tätä vielä".


Jossain kohtaa arjen pyörityksen lomassa aloin ahdistumaan kaiken sen tavaran keskellä. Viimeistään siinä kohtaa, kun tajusin, että ainoastaan noin 20% vaatekaapin sisällöstä on oikeasti käytössä ja jos 1,5 vuotta vanha jauhopussi ei ole viimeisen vuoden aika huvennut, lienee olla aika alkaa henkisesti valmistautumaan kaappien siivoukseen. Kevään aikana sain otettua itseäni niskasta kiinni ja rupesin käymään huone kerralla kaappeja ja laatikoita läpi. Oli jännä huomata, miten joidenkin tavaroiden kohdalla luopuminen oli paljon hankalampaa, kuin toisten, vaikka tiedostikin ettei tarvitse sitä enää. Kaappien siivouksen jälkeen olo oli ihanan kevyt ja tuntui, että on tilaa taas hengittää. Niinkuin aiemmin kerroin, reagoin ympäristöön todella vahvasti. Ahdistun sotkusta ja tuo piirre korostuu väsyneenä. Jos väsymys ja sotku on kummatkin tarpeeksi isot, lamaannun sen edessä ja tuntuu etten pääse siitä eteenpäin. Nämä asiat vaikuttaa luonnollisesti paikoissa, joissa vietän enemmän aikaa. Käytännössä siis kotona ja töissä. Tuon piirteen kanssa toimii hyvin se, että tavaraa on mahdollisimman vähän ja jokaiselle tavaralle on selkeä oma paikka, mihin sen voi palauttaa. 


Paikkojen siisteydestä kiinni pitäminen voi kohdallani myös ruokkia perfektionismin piirteitä, joita valitettavasti omaan. En pidä noista piirteistä itsessäni, vaikka ne joissain tilanteissa voivat olla hyvekin. Se, että perfektionismin piirteitä pystyy hyödyntämään positiivisessa valossa, vaatii se hyvää itsetuntemusta ja tietoa missä menee oman jaksamisen rajat. Opettelen itse noita asioita parasta aikaa ja olen oppinutkin hieman hölläämään. Kaappien kevätsiivouksen lomassa kyseenalaistin omia henkisiä solmuja rankalla kädellä ja oli tunne, kuin ahdistuksen määrä olisi vähentynyt samalla, kun tavaran määrä väheni. Tapoja ja ajatusmalleja, jotka on lapsuudesta ja nuoruudesta saakka juurtunut toimintamalleiksi, on todella hankala päästää irti. 


Luulen, että tänä keväänä tavaroiden luopuminen oli siksi niin hankalaa ja raskasta, koska samaan aikaan päästin irti monista elämääni ohjanneista tavoista elää ja ajatella elämää. Eikä se ole helppoa. Sitä pitää kaksinkäsin kiinni tutusta ja turvallisesta, vaikkei se parasta itselle olisikaan. Nyt kun mieltä on saanut kevennettyä kevään aikana, tuntuu energiaa riittävän elämään ihan eri tavalla ja vaatehuoneeseenkin on paljon mukavampi mennä, kun tavaraa siellä on 6 IKEA-säkillistä vähemmän. Nyt kun vaatehuone on saatu karsittua turhasta tavarasta, on sinne tarkoitus tehdä hieman uudistusta. Mutta siitä lisää tuonnempana!

Onko sinusta vaikea luopua turhasta?

Eevi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

HAY & IKEA - mallisto myyntiin tänään!

Jos ei kaikille, niin suurimmalle osalle sisustuksesta kiinnostuneelle varsin tuttuja ovat Tanskalaisen HAYn Hee-tuolit sekä Tray-sohvapöydät. Nämä löytyvät monen kotoa ja mikäli niitä ei omasta kodista löydy, näkee niitä päivittäin blogeissa ja somen sisustusryhmissä. HAYn modernit tuotteet ovat kovassa suosiossa sisustajien keskuudessa, mutta kuinkahan käy HAYn ja IKEAn yhteisen erikoismalliston?
Keväällä sisustusfanien mielenkiinnon herätti  tieto HAYn ja IKEAn alkavan yhteistyöhön yhteisen malliston merkeissä. Asiasta on toki uutisoitu sen jälkeen paljon ja maistiaisia on saatu tiedotteiden muodossa ja somen eri kanavilla pitkin kesää ja alku syksyä. Habitare-messuilla oli mahdollisuus tutustua tuotteisiin tarkemmin, mutta tänään tuo mallisto vihdoin on tullut myyntiin. Mallisto kantaa nimeä YPPERLIG ja sisältää todella raikkaita ja ihanan leikkisiä huonekaluja ja sisustustavaroita, tyylikkyyttä ja ajattomuutta unohtamatta.
Kokosin mielenkiintoisista ja omaa silmää miellyttävistä tu…

Vuoden 2017 sisustushankinnat x 10

Hellurei ja mukavaa joulun jälkeistä aikaa kaikille! Toivottavasti joulu meni rentoutuen. Täällä tuli pieni blogitauko joulutouhujen keskellä, mutta nyt takaisin sorvin ääreen. Olin julkaisemassa tätä postausta jo toissapäivänä, mutta niin vain kävi ensimmäistä kertaa minullekin, että valmis teksti hävisi huolimattoman napin painalluksen seurauksena bittiavaruuteen, kuin tuhka tuuleen! Kyllä keljutti. Kaiken sen kiukun ja harmituksen keskellä ei kuitenkaan muu auttanut, kuin alkaa uudestaan kirjoittamaan.
Kerttu heitti sisustusbloggaajille joulun alla haasteen listata menneen vuoden kymmenen mieluisinta sisustushankintaa. Otin haasteesta kopin ja listasin omat hankintamme.


Ruokapöydän tuolit / JotexVaikka vanhat ruokapöydän tuolit olivat hyvät ja helppo hoitoiset, kaipasin pitkään uusia. Tuolit oli korkeaseälkäiset ja nahkaverhoillut. Yhdessä massiivisen ruokapöydän ja niin ikään kokonsa puolesta suht näyttävän, pöydän yllä roikkuvan valaisimen (ei näy kuvassa) kanssa kokonaisuus oli k…

Ihanan pehmeät ja edulliset pellavalakanat.

Aina korkea hinta ei ole tae parhaasta laadusta. Kestävyyden kannalta pellavalakanat lienee suurimmaksi osaksi hyvälaatuisia, mutta pehmeyden suhteen kirjo on laajempi. Mistä pehmeät pellavaiset kohtuu hintaan?
Pellava on tällä hetkellä yksi trendikkäimmistä tekstiilimateriaaleista, eikä suotta. Luonnonmateriaalit kestävät aikaa kulutuksen puolesta erittäin hyvin ja yleensä vain paranevat käytön myötä. Pellava on tästä hyvä esimerkki; mitä enemmän sitä käytät, sitä paremmaksi se muuttuu. Jokaisen pesun jälkeen materiaali pehmenee, joten pehmoisia unia on tiedossa.Tulin hankkineeksi ensimmäiset pellavalakanat tässä alku syksystä ja täytynee todeta, että ystäväni lakanataktiikka omistaa vain parit lakanat, houkuttelee. Jos satsaisi laadukkaisiin ja mukaviin pellavalakanoihin muutaman setin verran, voisi lakanakaappia karsia isolla kädellä. Turhan paljon niitäkin hyllyillä notkuu, vaikka karsimista tässä vuoden aikana olen tehnyt lakanahyllylläkin.
Pellavalakanoiden suhteen vertailua tein …